Sami Pajarin ja Enni Mälkösen kausi WRC2-luokan pistekamppailuissa jatkuu tällä viikolla Puolan MM-rallissa. Edellisen osakilpailun voitto Italian Sardiniasta siivittää suomalaiskaksikon Printsport Racingin Toyota GR Yaris Rally2:lla kohti Puolan selkeästi nopeampia sorateitä. Kolmen vuoden takaa autokunnalla on muistoissa ERC3-luokan voitto Puolasta. Komea yllätysuutinenkin kilpailuviikkoon mahtuu.

Rallin MM-sarjassa Puolan osakilpailu toimii kauden taitekohtana, kun 13 osakilpailun sarjassa se on seitsemäs eli täsmällisesti kauden keskimmäinen kilpailu. Välimeren alueen hitaista soraralleista siirrytään samalla Pohjois-Euroopan nopeille hiekkateille Puolaan, Latviaan ja Suomeen.

Pajarin ja Mälkösen kilpailusarjassa WRC2-luokassa kuljettajilla on mahdollisuus kerryttää pisteitä seitsemässä osakilpailussa, joista kuusi parasta tulosta lasketaan loppupisteisiin. Sarjatilanteessa kilpailuun lähdetään WRC2-luokan neljänneltä sijalta, ja WRC2 Challenger-sarjan kakkospaikalta. Suomalaisautokunnalle Puola on kauden neljäs pistekilpailu.

Kisaviikon alkuun saatiin uutisia, kun jo aiemmin uutisoitu WRC-debyytti Toyotan Rally1-autolla Latviassa vaihtuu Suomen MM-ralliin.

– On erityisen hienoa päästä tekemään Rally1-debyytti kotikisassa. Latviassa olisi toki ollut kaikille uudet tiet ja meille vähän tasapuolisempi aloitus, mutta toisaalta Suomen tiet ovat minulle hyvin tuttuja. Myös testimme ajetaan Suomessa, joten se auttaa paljon, että pääsee valmistelemaan auton teillä, jotka ovat hyvin samanlaisia kuin itse rallissa. On mukavaa saada tämä tilaisuus Suomessa, ja odotan tapahtumaa suuresti. Rally1-auton ajaminen Suomen erikoiskokeilla tulee olemaan jotain todella siistiä ja samalla myös todella vaativaa, ne ovat erittäin nopeita teitä ja minun täytyy sisäistää esimerkiksi, miten aerodynamiikka toimii tässä autossa, Pajari kertoo tunnelmistaan.

– Kaikkein tärkeintä on yrittää oppia mahdollisimman paljon, vaikka pyrin myös nauttimaan samalla. Vaikka tämä on jo vähän kuin unelman toteutuminen, niin päätavoitteena meillä on saada kokemusta. Kaikkinensa olen todella innoissani tästä mahdollisuudesta, Pajari sanoo.

Puolan osakilpailuun valmistautuminen on tapahtunut normaalisti. Kilpailuviikon avasi testipäivä Ryn-nimisen kylän kupeessa, parikymmentä kilometriä Mikolajkin kaupungista pohjoiseen. Kuljettajalla on hyvin selkeä suunnitelma itse kilpailuun.

– Sama taktiikka kuin pariin aikaisempaankin kisaan eli täysiä. Mielenkiintoista nähdä keitä on ihan kuumimmassa kärjessä. Monen monta nimeä on jälleen mukana, ketkä sinne voivat yltää, Pajari virnistää.

Edellisen kerran Puolassa on kamppailtu MM-pisteistä kaudella 2017, ja nyt on vuosien jälkeen käsillä odotettu paluu ERC-tasolta WRC:hen. Katsojien suurimmat suosikit ovat tällä kertaa varmasti WRC2-luokassa, kun kotikisaansa ajavat Mikołaj Marczyk sekä Kajetan Kajetanowicz ovat mukana.

Pajarin ja Mälkösen aiempi kokemus Puolasta on vuodelta 2021, jolloin kaksikko ajoi kilpailuja myös ERC-tasolla. Puolasta matkaan tarttui silloin ERC3-luokan voitto, osittain samoilla seuduilla liikutaan nytkin.

– Joitakin osuuksia on samaa, mutta vanhoja nuotteja ei tällä kertaa juurikaan käytetä. Kehitystä on näinä vuosina tullut sillekin puolelle, joten on helpompi tehdä suoraan uudet. Sen verran kisasta muistikuvat kuitenkin toimivat, että on entuudestaan käsitys minkälaista tietä on luvassa, Pajari kertoo.

– Jos vertaa esimerkiksi Latvian ja Liettuan tiestöihin niin tietyt osuudet ovat hyvin samankaltaisia, mutta nyrkkisääntönä täällä on ehkä hiekkaisempaa ja pehmeämpää tietä ja enemmän hyppyjä. Sekä kenties kapeampaa kuin jos verrataan vaikkapa Latviaan, summaa Pajari reittiä.

Puolan ajotapahtumat käynnistyvät varsinaisesti torstaina ajettavalla shakedownilla sekä illalla kilpailun avaavalla 2,5 kilometrin mittaisella Mikolajki Arenan yleisöerikoiskokeella, joka ajetaan kilpailun aikana samassa muodossa kaikkiaan peräti kolmesti. Kilpailun kaikki muut erikoiskokeet ajetaan kahdesti. Kaikkiaan yhdeksäntoista erikoiskoetta on aikaa mitellä paremmuudesta viikonlopun aikana.

Perjantaina ajetaan seitsemän erikoiskoetta, joilla on mittaa 113,5 kilometriä. Lauantain seitsemällä erikoiskokeella on mittaa 124,1 kilometriä. Kun perjantain ja lauantain reitit suuntautuvat koilliseen, paikoitellen lähes Venäjän ja Liettuan rajojen tuntumaan, ollaan sunnuntaina hyvin lähellä keskuspaikkana toimivaa Mikolajkia, sen länsipuolella.

Sunnuntain neljällä erikoiskokeella mittaa on 63,06 kilometriä. Sunnuntain erikoiskokeista Mikolajki-niminen erikoiskoe ajetaan kahdesti ja se myös toimii kilpailun päättävänä Power Stagena alkuiltapäivästä.