FIAn tekninen asiantuntija Ralf Pettersson
Vaasassa olevalla autokatsastusasemalla oli parisen viikkoa sitten historian havinaa, kun syynättävänä oli monia vanhuksia: Renault 8 Gordini, Volvo 544 Sport, Volkswagen 1500 S, Ford Cortina GT, Opel Rallye Kadett, Talbot Sunbeam Lotus, BMW 2002 Schnitzer. Niille tehtiin tarkastus uutta passia varten. Pettersson korostaa, että auto ei voi olla historic kilpa-auto, ellei sillä ole passia. Ensi vuoden alusta HTP-passi on ainoa, joka kelpaa ja vain silloin ne ovat kelvollisia kilpailuihin.
Kokkolalainen pitkänlinjan autourheilija Ole Lindell tarkistutti
Vaasassa Sunbeam Talbot Lotuksensa.
Mikä ihmeen passi?
Autourheilun sanasto ja eri kirjainyhdistelmät eivät ole olleet koskaan helppoja. Ei edes lajin parissa työskenteleville tai kilpaa ajaville, saatikka sitten penkan päällä tai radan varressa olevalle katselijalle. Mikä on FIA-passi HTP? (Historic Technical Passport)
– Passilla määritellään kaksi tärkeää asiaa. Ensimmäinen on ikäkausi, eli vuosiluku, mihin auto kuuluu. Toinen kategoria, millaisesta autosta on kyse, vakio-, viritetty-, urheilu-, formula-auto? Sen lisäksi passi toimii auton teknisenä ”sisällysluettelona”. Auton pitää olla sellaista mallia, jolla on ikäkaudelta kansainvälistä kilpailuhistoriaa, kertoo Pettersson. Oletteko huomanneet auton virittelyssä, että kaikki eivät ole aina laillisia ja luokituksen mukaisia? On huomattu ja useimmiten virheet on, että käytetään liian moderneja osia, hän tunnustaa.
Miksi uuteen passiin?
Pettersson on painanut pitkin poikin maatamme jo kolme vuotta, ja tarkastanut lähinnä viikonloppuisin historic-autoja uudelle passille. Vielä on kuitenkin liki 100 autoa, joiden omistajat eivät ole pitäneet autonsa uudelle FIA-passitukselle kiirettä. Miksi sitten aiemmat HVIF (Historic Vehicle Identity Form) -passit vaihtuvat nyt uusiin?
– Maailmalla on ollut väärinkäytöksiä. Kilpa-autoista on tehty kopioita, ja passia käytetty ”aitoustodistuksena”. Siksi juristit ovat muotoilleet lauseet erilaisiksi. Toinen syy on se, että tänä päivänä kopiot sallitaan, ja autoyksilön alkuperästä ei olla enää kiinnostuneita. Siihen on olemassa eri dokumentit.
Hyväksytyssä autossa FIAn myöntämä HTP-passi ja autossa oleva viivakooditarra nostaa auton arvoa. Se seuraa autoa omistajanvaihdoksen yhteydessä ja on voimassa kaikkialla maailmassa.
Ennen perstuntumalla
Ralf Pettersson myöntää, nykyiset Historic kilpa-autot ovat tehokkaampia kuin esimerkiksi 60-luvulla. Virityskeinot ovat
kehittyneet, samaten renkaat ja voiteluaineet. Ennen ajettiin perstuntumalla, nykyään virtauspenkki auttaa tehontavoittelussa. Voidaanko sanoa, että eri maissa olevat kilpa-autot ovat virittely-yksityiskohdiltaan yhdenmukaisia? Eli säännöt samanlaiset ja niitä tulkitaan myös samalla tavalla?
– Yhteiset ovat, joten kaikkien pitäisi lähteä samalta viivalta. Suomessa turvakehikkosääntö ja penkkisääntö on kuitenkin tiukempi kuin muissa maissa, hän tähdentää.
Onko se hyvä vai huono asia, että nyt tulee koko ajan ”kehiin” entistä uudempia autoja ja niistäkin käytetään nimitystä Historic?
– Historic käsite on täysin riippuvainen henkilön iästä. Jos ajatellaan meitä yli viiskymppisiä, niin meille jokin 1965 Cortina on historiaa. Jollekin -70 luvulla syntyneelle Escortti on historiaa. Pikkupoikana haaveilin aina, että haluan isona sen ainoan ja oikean Porschen, joka on korimalliltaan 911. Tähän mennessä olen saanut siitä vasta pienoismallin.
Teksti: Timo Koskinen