Niin sanottujen krossiluokkien Euroopan mestaruuksista ajetaan seitsemän päivän aikana kahdessa eri luokassa. Tämän hetken arvioiden mukaan kilpailijoita ja huoltojoukkoja on saapumassa Vaasan UA:n järjestämään tapahtumaan yhteensä noin 400. Alkuviikosta kilpaillaan takavetoisilla autoilla, joiden finaalit ajetaan keskiviikkona. Tämän jälkeen vaihdetaan nelivetoisiin ajopeleihin. EM-kisaviikko huipentuu lauantai-iltana ajettaviin nelivedon finaaleihin sekä hyväntekeväisyyskilpailuun.
Myös suurimmat runko- ja tarvikevalmistajat ovat edustettuina WasaCross 2007 -tapahtumassa, sillä huipulla ajaminen otetaan tosissaan ja autojen kehittämiseen kulutetaan tuntuvasti aikaa ja rahaa. Aivan terävimmällä huipulla ajavat kuljettajat ovat ammattilaisia, jotka saavat ajamisesta palkkaa.
Tyypillinen kilpailukäyttöön tarkoitettu radio-ohjattava auto painaa suunnilleen 1,5 kiloa, ja Vaasan tekniseksi ja tarkasti ajettavaksi luonnehditulla radalla näillä autoilla saavutetaan noin 65 km/h nopeus.
Jatkuuko suomalaisten menestys?
Suomalaiskuljettajien menestys lajissa on viime vuosina ollut uskomattoman hienoa. Tästä on osoituksena vuonna 1994 alkanut ”putki”, eli saavutuksena on ollut vähintään yksi sinivalkoinen EM- tai MM-mitali per vuosi. Menestyksen ainutlaatuisuutta korostaa se, että lajin mahtivaltioihin verrattuna harrastajia on maassamme melko vähän. Tällä hetkellä laji nauttii suurinta suosiota Japanissa ja Yhdysvalloissa, joista löytyvät myös suurimmat autonvalmistajat. Krossiluokkien kaksinkertainen maailmanmestari, Suomen Jukka Steenari, ajaa ammattilaisena juuri Yhdysvalloissa.
Järjestelyihin kiinni uudella otteella
Viikon mittaiset EM-kisat vaativat paljon järjestelykoneistolta. Esimerkiksi tapahtuma-aluetta kunnostetaan niin, että se täyttää kansainvälisen lajiliiton antamat määräykset. Suurin osa arvioidusta 100.000 euron budjetista kulutetaankin näihin parannustöihin. Vapaaehtoistyöntekijöitä tarvitaan noin 100, jotta WasaCross 2007 saadaan vietyä läpi suunnitelmien mukaan.
Vaasalaisjärjestäjien vaatimattomana tavoitteena on tehdä radio-ohjattavien autojen EM-kisoista järjestelyiltään vuoden paras autourheilutapahtuma Suomessa. Tämä vaatii todella suuria ponnisteluja ja onnistumista jokaisella osa-alueella. Yhtenä uutena ideana on järjestää kilpailun oheistapahtumana hyväntekeväisyyskisa, jonka avulla pyritään tekemään lajia tunnetuksi ja keräämään samalla rahaa hyvään tarkoitukseen. Sekä kilpailijoille että katsojille halutaan myös tarjota uusia palveluja, jotka helpottavat kilpailun seuraamista ja mahdollistavat totuttua hienomman kisakokemuksen. Yleisölle on tavoitteena järjestää kokonaisvaltaisesti mielenkiintoinen elämys hieman erikoisemman lajin parissa.
Tiedotuspäällikkö Mikael Hellbom