– Kisojen luonne muuttuu rajumpaan pohjoisamerikkalaiseen menoon verrattuna, mutta samanlaistahan se lumi on ympäri maailmaa. Tavoitteeni on vain ja ainoastaan maailmanmestaruus, julistaa Ahmasalo, joka ajoi Yhdysvalloissa parhaan WSA-sarjan kautensa vuonna 2004.
– Voitin silloin hallisarjan ja oli toinen ulkona. Viime kausi kääntyi johtoasemasta viidenneksi sijaksi, kuin loukkasin tammikuussa polveni X-games -kisassa.
“Tapion hyvyyttä ei kukaan voi kiistää”
Moottorilla varustettujen kelkkojen luvatulla mantereella kahdessa luokassa urakoinut ja kovia kisamääriä ahminut Ahmasalo on silmäillyt viime vuosina lähinnä videonauhoilta Tapion ylivoimaa ensin world cupissa ja sen jälkeen kansainvälisen moottoriliiton FIM:n virallisen MM-arvon saaneessa sarjassa.
Täysosumatyötä tehnyt Tapio dominoi keltaisella kelkallaan varsinkin viime kauden sarjaa voittamalla kaikki kolme osakilpailua.
– Jannen (Tapio) hyvyyttä ei voi kukaan kiistää. Mutta en näe sille mitään estettä, etteikö minussa olisi ainesta seuraavaksi mestariksi.
Ski-Doon tarjoaman vauhdin lisäksi Ahmasalolla on myös henkinen kantti kunnossa.
– Katsoin nauhalta viime talven loistavan MM-osakilpailun Lahdessa, jossa Tapion voitto oli hetken uhattuna. Voi olla, että ruotsalaisen kärkimiehen kunto petti, mutta totuus taisi olla kuitenkin se, että hänen uskonsa odottamattomaan voittoon hiipui Tapion hiillostuksessa.
Kyseinen ruotsalaiskuski oli MM-hopeamitalisti Peter Ericson, jota voidaan pitää ensi kaudella Tapion tallikaverina. Lynx on ristinyt kaksikon snowcrossin Dream Teamiksi.
– Ahmasalo tuo MM-sarjaan varmasti lisää mielenkiintoa. Olen ajanut hänen kanssaan monta tiukkaa kisaa, mutta myös Ericson on kova kaveri MM-lumilla. Hän ajaa samanlaisella kelkalla kuin minäkin, kertoo Tapio.
Tapio ja hänen tiiminsä on tunnettu aina loistavina kelkan kehittäjinä. Nyt tuota kehitystyötä on jalostettu vieläkin pitemmälle, kun Tapio aloitti toukokuussa työt Lynxin tuotekehittelyosaston projektipäällikkönä BRP:n tehtailla Rovaniemellä.
– Vastaan uuden kisamallin kehityksestä. Näitä kelkkoja tehdään 50 kappaletta. Kelkassa on paljon uutta, muun muassa jousituksen, kuomujen ja katteiden osalta. Kelkkaa on kevennetty aika paljon. Odotan innolla testejä ja uutta kautta.
Tiivis MM-sarja laajenee Sveitsiin
Snowcrossin tiivistempoinen, kahden viikon sisään sovitettava MM-sarja kokee kaudella 2006 suuria muutoksia.
Sarjan kansainvälinen painoarvo nousee, kun MM-pisteistä kapinoidaan pohjoismaiden lisäksi myös Sveitsissä. Samalla osakilpailujen määrä kasvaa kolmesta viiteen. Jatkossa myös Saksa on osoittanut mielenkiintonsa sarjaa kohtaan.
Koneet käynnistyvät 27.-28. tammikuuta Sveitsin Veysonnazissa, jossa ajetaan peräkkäisinä päivinä kaksi MM-osakilpailua.
– Sveitsi tuo lajille lisää kansainvälisyyttä, mutta asialla on myös kääntöpuolensa. Se tuo samalla mukanaan tuntuvasti lisää kustannuksia, muistuttaa Janne Tapio, joka juhlii 31-vuotissyntymäpäiviään Sveitsin jälkimmäisenä kisapäivänä.
– Totuin Yhdysvalloissa pitkiin kisamatkoihin, joten ainakaan siinä mielessä Sveitsi ei tuo ongelmia. Lajin kannalta Keski-Euroopan mukaantulo MM-sarjaan on hyvä juttu, painottaa Tomi Ahmasalo, joka kaivaa selkäytimestä esiin eurooppalaisen ajotyylin.
WSA-sarjassa sallitut kahden tuuman järeät telamattopiikit siivittivät rovaniemeläisen hulppean ilmaviin 30 metrin mittaisiin loikkiin lähes kuuden metrin korkeudessa. MM-sarjassa menestyminen edellyttää ainakin vähän maanläheisempää meininkiä.
Lahden MM-finaali ajetaan iltavalaistuksessa
Sveitsistä kelkkoja kuljettava kolonna siirtyy seuraavaksi lauantaiksi Norjan Trondheimiin, josta FIM:n kalenteri käskyttää MM-kuskit jo sunnuntaiksi Ruotsin Åreen. Kuskien ja kelkkojen lisäksi myös logistiikka on tuolloin kovilla.
MM-sarja huipentuu lauantaina 11. helmikuuta Lahden hiihtostadionille, jossa tunnelma on aina ainutlaatuinen. Viime helmikuussa ajetussa MM-sarjan parhaassa osakilpailussa lähes 5000 katsojaa siivitti Tapion komeaan voittoon kisamontun röykkyisellä radalla.
Desibelit tapailivat hyppyritorneja, kun Tapio nosti maalisuoran hyppyrissä kohteliaasti kaksi sormeaan kohti seisaaltaan suosiotaan osoittanutta yleisöä: rovaniemeläinen oli valloittanut Lahden toistamiseen.
Ja jos mahdollista, jatkossa pidot vain paranevat.
– Lahden MM-osakilpailun finaali ajetaan vuoden 2004 tapaan jälleen näyttävässä iltavalaistuksessa, lupaa Suomen Moottoriliiton valmennus- ja projektipäällikkö Sauli Mäkelä.
Mäkelällä on kerrottavanaan hyviä uutisia myös 380-kuutioisten väliluokan nuorille kuskeille.
– Otamme tähän luokkaan mukaan 20 kuljettajaa ilmoittautumisjärjestyksessä ja ilman osallistumismaksua. Se on meidän kädenojennuksemme tulevaisuuden huippukuskeille.
Snowcrossin MM-sarjan ohjelma kaudella 2006:
27.-28.1. Veysonnaz, Sveitsi
4.2. Trondheim, Norja
5.2. Åre, Ruotsi
11.2. Lahti Suomi
Teksti: Kari Aho