Rally Hall of Fame on osa Mobilian vuosina 2002-2010 toteuttamasta investointiohjelmasta, jonka kokonaiskustannukset ovat olleet yli seitsemän miljoonaa euroa. Tavoitteena on ollut monipuolistaa palvelutarjontaa ja lisätä sitä kautta museon kansallista ja kansainvälistä kiinnostavuutta. Museorakennuksiin on saatu uutta tilaa reilut 8.000 neliömetriä. Rally Hall of Fame avattiin yhtä aikaa Mobilian uraa uurtavan, uusia palveluja tarjoavan Autokylän kanssa. Avajaisia oli juhlimassa noin 400 kutsuvierasta.
Mobilian kumppanina Rally Hall of Fame –hankkeessa on Autourheilun Kansallinen Keskusliitto AKK-Motorsport ry. Vaikka hanke siis on suomalainen, ohjaa toimintaa periaate, että gallerian tulee puolueettomasti kuvastaa saavutuksia rallin saralla koko maailmassa. Niinpä nimitykset Hall of Fameen tekee kansainvälinen valiokunta. Sen jäseninä ovat Kari O. Sohlberg (AKK:n hallituksen ja myös tämän valiokunnan puheenjohtaja), Michele Mouton (entinen huippukuljettaja, promoottori ja FIA:n Women & Motor Sport valiokunnan puheenjohtaja), Neil Duncanson (rallin MM-sarjan promootioyhtiön johtaja), Martin Holmes (veteraanitoimittaja) sekä Pekka Honkanen (Suomen urheilumuseosäätiön johtaja).
Mobilian museonjohtaja Kimmo Levä odottaa paljon nyt perustetulta gallerialta: ”Rally Hall of Famen ehdoton hienous on siinä, että tarjonta monipuolistuu vuosittain sitä mukaa, kun uusia jäseniä nimetään. Nyt Rally Hall of Fame on valmis avattavaksi, mutta täysin valmiiksi se ei tule koskaan”, muistuttaa Levä.
Hall of Famessa tullaan järjestämään kulloinkin galleriaan nimettävien kuljettajien uraa luotaava näyttely, joka aina uusitaan seuraavien nimitysten yhteydessä. Jokaiselta tähtigalleriaan hyväksytyltä jää kuitenkin kypärä tai jokin muu vastaava muistoesine pysyvästi Hall of Fameen, johon myös jatkuvasti karttuu arkistomateriaalia.
Rally Hall of Fameen nimetään vain uransa jo lopettaneita tähtiä, mutta he voivat olla muullakin tavoin lajin parissa kunnostautuneita kuin kuljettajina tai kartanlukijoina.
RALLY HALL OF FAMEN ENSIMMÄISET JÄSENET
Erik Carlsson, Ruotsi
Kenties ensimmäinen kansainvälisesti tunnettu rallitähti. Automaattisesti Saabiin yhdistetty mies, joka altavastaajanakin pystyi taidoillaan ja rohkeudellaan voittamaan isommilla ja tehokkaammilla autoilla ajaneet kilpailijat. Merkittäviä voittoja: Rally Monte Carlo 1962 ja 1963, Suurajot 1957, RAC Ralli 1960, 1961 ja 1962, Akropolisralli 1961, Ruotsin Keskiyön Auringon Ralli 1959, jne.
Paddy Hopkirk, Iso.Britannia
Ensimmäinen Minillä saavutettu Monte Carlo voitto 1964 teki hänestä superjulkkiksen vaikka mies oli ollut tehdaskuljettajana jo Rootesilla ja Triumphilla. Erinomainen lajin PR-mies ja monipuolisesti taitava erityyppisillä autoilla. Muita merkittäviä voittoja: Akropolisralli 1967, Ranskan Alppiralli 1967, Itävallan Alppiralli 1966, jne. 6. Suurajoissa 1965.
Rauno Aaltonen, Suomi
Ammattimaisuuden huippuunsa vienyt rallin ensimmäinen “Flying Finn”. Kilpaili ehkä useammassa tehdastallissa kuin kukaan muu aikalaisensa. Voidaan pitää 60-luvun menestyksekkäimpänä rallikuljettajana. Suurimpia voittoja: Rally Monte Carlo1967, Suurajot 1961, Spa-Sofia-Liege 1964, RAC Ralli 1965, Geneven Ralli 1965, samana vuonna myös Euroopan mestari.
Timo Mäkinen, Suomi
Täydentää 60-luvun legendaarisen Mini Cooper –kolmikon. Sukupolvensa räväköin kuljettaja ja monen asiantuntijan mielestä myös nopein. Menestystä tuli vielä 70-luvullakin Fordilla ja Peugeotilla. Tärkeimmät voitot: Rally Monte Carlo 1965, Tulppaaniralli 1964, Suurajot 1965, 1966, 1967 sekä 1973, RAC Ralli 1973, 1974 ja 1975, Norsunluurannikon Ralli 1976.
Teksti: Anu Haapalainen