1.1. Määritelmä
Off Road kilpailu on maastoajoneuvoilla maastossa tapahtuvaa kilpailutoimintaa ns. trialkilpailuna. Trial on maastoajoneuvolla tapahtuva jaksoittainen taitoajo maastoon merkityllä radalla. Tulos ratkaistaan virhepistein. Formula off road on maastoautoilla tapahtuvaa kilpailua sora- ja maarinteissä.

Off Road mutakilpailu on maastoajoneuvoilla pareittain tapahtuvaa kilpailutoimintaa kahdessa samanlaisessa ns. mutarännissä pudotusperiaatteella.

Maastoajoneuvoharrastuksen piiriin kuuluu myös mm. safaritoiminta, joka ei ole kilpailutoimintaa.

1.2. Osallistuminen kilpailuun
Osallistuminen kilpailuun tapahtuu maastoajoneuvolla.

Kilpailun osanottajilla tulee olla seuraavat asiapaperit:

ohjaajalla voimassa oleva auton ajokortti
autolla tulee olla autokohtainen katsastuskortti, jonka saa tilaamalla AKK:sta. Original ja Standard ryhmissä voidaan, auton osallistuessa vuoden ensimmäiseen kilpailuunsa, kirjoittaa väliaikainen katsastuskortti, joka on voimassa vain yhden kilpailun. Kilpailun järjestäjä toimittaa katsastuskorttitiedot sekä katsastuskortin maksun AKK:oon, joka kirjoittaa varsinaisen katsastuskortin ja lähettää sen kilpailijalle.
ohjaajalisenssi, original ja standard ryhmän osanottajilta vaaditaan vähintään kertalisenssi, jonka voi lunastaa kilpailupaikalla. Kertalisenssin lunastusmahdollisuus on myös kaikkien ryhmien apukuljettajilla.
1.2.1. Osallistuva autokunta
Autokunnan muodostavat ohjaaja sekä apuohjaaja tai ohjaaja yksin. Apuohjaajan minimiikä on 15 vuotta, hänellä ei tarvitse olla ajokorttia.

Ohjaajat eivät saa poistua autosta suorituksen aikana, ellei jaksotuomari anna lupaa.

Kilpailuun ilmoitettu autokunta ei voi ajaa samassa kilpailussa kuin yhden kerran ja yhdellä autolla yhdessä ryhmässä (ellei kilpailukutsussa toisin mainita).

Ohjaajien vaihto voidaan ilmoittautumisajan päätyttyä hyväksyä. Vaihto koskee vain toista ohjaajaa ja vaihto on ilmoitettava ennen oman esikatsastusajan alkua.

Ohjaajan vaihdosta järjestäjällä on oikeus periä 15 €, joka jää järjestäjälle.

Ohjaajat eivät saa vaihtaa tehtäviään kilpailun aikana.

Auton vaihto on ilmoitettava kilpailutoimistoon.

1.2.2. Ulkopuolisen avun käyttö
Mikäli autokunta tarvitsee ulkopuolista apua, sitä voivat jaksotuomarin luvalla ja autokunnan ohjeiden mukaisesti ja vastuulla antaa joko apukuljettaja tai ulkopuoliset avustajat erittäin suurta varovaisuutta noudattaen.

Auton korjaukseen kilpailun aikana saavat osallistua vain ko auton ohjaajat huoltomiehineen sekä muut kilpailuun osallistuvat ohjaajat huoltomiehineen. Kilpailijaparilla on kilpailun aikana 30 min korjausaikaa, ellei kilpailukutsussa toisin määrätä. Telemetria auton ulkopuolelle/lta on kielletty.

1.3. Kilpailijan vastuu
Osallistuminen kilpailuun tapahtuu kilpailijan omalla vastuulla. Järjestävä seura tai liitto ei vastaa kilpailijan mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Kilpailija sitoutuu tuntemaan Off Road-lajin säännöt sekä autourheilun sääntökirjan yleismääräykset. Ilmoittautuessaan kilpailuun hän sitoutuu noudattamaan niitä, kilpailukutsussa olevia määräyksiä sekä kilpailun yhteydessä kilpailunjohtajan antamia ja allekirjoittamia lisämääräyksiä.

Kilpailija on velvollinen antamaan kilpailukalustonsa tarkastettavaksi sääntöjenmukaisuuden selvittämiseksi tai vastalauseen esittämisen johdosta.

Kilpailija on velvollinen osallistumaan kaikkiin kilpailun jäejestäjän määräämiin tarkastuksiin kilpailun aikana:

1.4. Vastalauseet ja vetoaminen
1.4.1. Vastalause
Vastalauseen jättämisoikeus on kilpailijalla sääntökirjan mukaisesti. Lisäksi joukkuekilpailuissa vastalauseoikeus on etukäteen nimetyllä joukkueen johtajalla.

ilmoittautumista, ohjaajia tai autoa koskevat vastalauseet on jätettävä viimeistään 10 min. esikatsastuksen päättymisestä
katsastuspäällikön päätöstä koskevat vastalauseet välittömästi
rataa koskevat vastalauseet viimeistään 10 min. virallisen tutustumisajan ilmoitetun päättymisen jälkeen
jaksotuomarin toimintaa koskevat vastalauseet on ilmoitettava ja kuittautettava ko. jaksotuomarille ennen seuraavalle jaksolle lähtöä ja jätettävä kirjallisena kilpailutoimistoon 10 min. kuluessa maaliin saapumisesta.
tulosluetteloa koskevat 10 min. kuluessa tulosten julkaisemisesta.
1.4.2. Vetoaminen
Vetoaminen yleisten sääntöjen mukaan.

1.5. Kilpailun järjestäminen
1.5.1. Kilpailulupa ja kilpailukutsu
Kilpailujen järjestämiseen vaaditaan AKK:n lupa.

Kilpailulupa-hakemus on tehtävä kahtena (2) yhtäpitävänä kappaleena käyttäen AKK:n tätä tarkoitusta varten painattamaa lomaketta. Hakemuksen tulee olla AKK:ssa viimeistään 30 vrk ennen kilpailupäivää ja se tulee olla valvojan tarkastama ja hyväksymä.

Kilpailulupa-hakemusta tulee seurata kilpailukutsuluonnos kahtena kappaleena, ja sen tulee sisältää mm. seuraavat tiedot:

tuomaristo
kilpailun päätoimihenkilöt
kilpailun järjestäjä
kilpailun päivämäärä, aika ja paikka (tarvittaessa karttapiirros kilpailupaikasta)
kilpailun arvioitu pituus ja jaksojen lukumäärä
kilpailuryhmät
kilpailussa käytettäviä ajoneuvoja koskevat rajoitukset
ilmoittautumisaika, -paikka, -osoite ja yhteyshenkilön puhelinnumerot
järjestäjän pankkiyhteystiedot
ilmoittautumisten karsintaperusteet
kilpailusäännöt, mikäli ne poikkeavat lajisäännöistä (AKK:n Off Road työryhmälle poikkeukset viimeistään 2 kk ennen kilpailua). Kilpailukutsut tulee postittaa viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen ilmoittautumisajan päättymistä seuroille ja AKK:lle.
Cup-kilpailujen osallistumismaksu on enintään 40 euroa / autokunta. Muissa kilpailuissa ilmoittautumismaksun määrää kilpailun järjestäjä. Selvitys maksuun sisältyvistä palveluista ja materiaalista tulee mainita kutsussa. Jälki-ilmoittautumismaksu on kaksinkertainen kaikissa kilpailuissa.

1.5.2. Aluekilpailut
Aluekilpailut ovat joko kalenterissa olevia kilpailuja tai haetaan viimeistään kaksi kuukautta ennen kilpailupäivää. Aluekilpailuissa toimiminen lisää myös toimitsijalisenssin nousuun vaadittavia tehtäviä.

Kalenterin ulkopuolinen aluekilpailu ei saa häiritä alueen muita kilpailuja, jollei asianomaiselta järjestäjältä ole saatu kirjallista lupaa.

Aluekilpailu on avoin myös muiden alueiden kilpailijoille.

1.5.3. Seurojen ja jäsentenväliset kilpailut
Ilmoitettava kirjallisesti AKK:lle viimeistään 7 päivää ennen kilpailua. Muuten rinnastetaan autosuunnistuksen vastaaviin sääntöihin ja vähintään kertalisenssi vaaditaan.

Maa-alueluvat vaaditaan kuten safareissa.

Tekniikka- ja turvamääräykset lajisäännön mukaan.

Kilpailun johtajalta, katsastuspäälliköltä ja turvapäälliköltä vaaditaan toimitsijalisenssi.

1.5.4. Safarit
Safari-tapahtumat (ei kilpailut) luokitellaan kerhojenvälisiksi tapahtumiksi, joista on tehtävä ilmoitus AKK: lle viimeistään 14 vrk ennen tapahtumaa. Ajankohta on varmistettava AKK:sta kuukautta ennen ajankohtaa.

Ilmoituksen hakemuksen liitteenä tulee olla:

vastuuhenkilö
kutsuluonnos
kopio maanomistajien luvista
kopio ympäristönsuojelulautakunnan ilmoituksesta
Kaikkien safareille osallistuvien autojen tulee olla rekisteröityjä sekä liikennevakuutettuja.

Safaritoiminnassa on käytettävä näissä säännöissä mainittuja määräyksiä soveltuvin osin.

1.5.5. Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen kilpailuihin on pakollinen ja se suoritetaan aina kirjallisena kilpailukutsussa mainitulla tavalla (ilmoittautumiskaavakkeella). Ilmoittautumismaksun maksutosite on liitettävä mukaan ilmoittautumiseen.

Ilmoittautumisen peruutus tulee olla järjestäjällä viimeistään ennen esikatsastuksen päättymistä. Ilmoittautumisen peruuttaminen pitää aina tehdä myös kirjallisesti.

1.5.6. Osanottajaluettelo
Osanottajaluettelo on postitettava kilpailijoille viimeistään 3 arkipäivää ennen kilpailua. Lähtöjärjestys laaditaan arpomalla ryhmän sisällä. Aikataulu ja ryhmien lähtöjärjestys on ilmettävä osanottajaluettelossa.

Jälki-ilmoittautuneet järjestäjän tulee sijoittaa ilmoittautumisjärjestyksessä joko ryhmänsä eteen tai loppuun harkintansa mukaan

1.5.7. Jälki-ilmoittautuminen
Jälki-ilmoittautuminen on mahdollista ryhmään, josta ei ole suoritettu karsintaa.

Jälki-ilmoittautumismaksun suuruus tulee mainita ja se tulee olla kaksi kertaa ilmoittautumismaksun suuruinen. Jälki-ilmoittautuneet järjestäjän tulee sijoittaa ilmoittautumisjärjestyksessä harkintansa mukaan joko ryhmän alkuun tai loppuun

1.5.8. Ohjaajakokous/rataan tutustuminen
Ohjaajakokous on pakollinen. Kokouksen ajankohta ilmoitetaan osanoton vahvistuksen (lähtöluettelon) yhteydessä.

Rataan tutustuminen kävellen on pakollinen (nimenhuudon jälkeen). Sen on tapahduttava ennen ohjaajakokousta. Jaksoon saa tutustua myös ennen oman ajosuorituksen alkua muiden kilpailijoiden ajosuoritusta häiritsemättä ja kilpailun kulkua viivästyttämättä.

Mahdolliset uusintajaksot on ilmoitettava ohjaajakokouksessa.

1.5.9. Palkinnot ja tulokset
Kilpailussa on palkittava vähintään kolme (3) autokuntaa (molemmat ohjaajat) ryhmittäin.

Tulokset tulee toimittaa välittömästi (2 vrk kuluessa) AKK:lle ja osallistuneille 7 vrk:n kuluessa. Tulosluettelo laaditaan ryhmittäin. Tulosluettelossa on oltava myös jaksotulokset näkyvissä.

Tasapisteet:

Se on parempi, joka ajaa eniten jaksoja pienemmällä virhepistemäärällä.
Jos edellä oleva ei anna ratkaisua pistesijoilla, tasapisteet ratkaistaan kilpailun johdon valitsemalla uusintajaksolla (tarvittava määrä).
1.5.10. Cup pisteet
Cup pisteet lasketaan seuraavasti modified ja prototype ryhmissä, pro modified ryhmässä lasketaan cup pisteet niistä kilpailuista joissa kyseiseen ryhmään hyväksyttyjä autoja osallistuu vähintään 10 kpl:

1. sija 7 pist, 2. 5, 3. 4 jne

Lopputilanteeseen otetaan huomioon:

5:stä järjestetystä kilpailusta 4

4:stä järjestetystä kilpailusta 3

3:sta järjestetystä kilpailusta 2

Apuohjaaja saa laskea Cup-pisteet hyväkseen, mikäli hän on osallistunut saman kuljettajan kanssa kaikkiin yhteispisteissä huomioituihin kilpailuihin.

Tasapisteissä on parempi se, jolla on korkeampia sijoituksia. Ellei tämäkään tuo ratkaisua ratkaisevat kaikki keskinäiset kilpailut, joissa tasapisteillä olevat ovat olleet mukana. Tämän jälkeen ratkaisee Cup sarjan viimeisen osakilpailun tulos. Mikäli edellämainitut eivät tuo ratkaisua, katsotaan sijoitus jaetuksi.

1.6. Kilpailun organisaatio
1.6.1. Valvoja ja tuomaristo
AKK nimeää kilpailuihin valvojan. Valvojalla ei saa olla kilpailussa muita tehtäviä kilpailun aikana kuin, että hän toimii tuomariston puheenjohtajana ja koollekutsujana

Kilpailuun valitaan tuomaristo, jonka muodostavat valvoja ja kaksi tai neljä tuomaria, joista yksi voi olla järjestävästä seurasta. Tuomaristo voi täydentää it seään tarpeen mukaan.

Valvojan ja tuomariston toimenkuva yleismääräyksissä.

Radan sääntöjenmukaisuustarkastus tehdään viimeistään kilpailupäivän aamuna ennen rataan tutustumista.

1.6.2. Toimihenkilöt
Toimitsijat, joilla ei ole toimitsijalisenssiä, ilmoitetaan (lukumäärä) kilpailulupa-hakemuksessa kohdassa satunnaisten toimitsijoiden määrä. Toimitsijat ovat tällä toimenpiteellä saatettu AKK:n toimitsijavakuutuksen piiriin.

Lisenssivaatimukset yleisissä säännöissä.

1.6.3. Onnettomuuksien selvittelylautakunta
Kilpailuun nimetään onnettomuuksien selvittelylautakunta yleissäännön mukaan.

1.7. Toimitsijoiden tehtäviä
Tässä kohdassa määritellään toimihenkilöiden tehtävät pääpiirteittäin. Tehtäväjako on kilpailukohtainen ja vastuualueet kilpailun johtajan harkinnassa.

1.7.1. Kilpailun johtaja
vastaa kilpailun suunnittelusta ja toteutuksesta sääntöjen ja määräysten mukaan – vastaa kilpailun jälkihoidosta
voi olla useita, joilla keskinäinen työnjako
hoitaa yhteydet tarvittaviin viranomaisiin
vastaa lupa-asioista ja tarvittavien lupien voimassaolosta
vastaa toimitsijoiden koulutuksesta
huolehtii kilpailun markkinoinnista
Kilpailun johtaja käyttää apunaan eri tehtävissä ko. alan asiantuntijoita, mutta vastuu koko kilpailutoiminnasta on kilpailun johtajalla.

1.7.2. Ratamestari
suunnittelee ja mittaa radan
laatii ajoaikataulun
merkitsee radan maastoon selvästi
merkitsee kilpailun alkamispaikan ja maalin sekä jaksojen alkamis- ja päättymiskohdat
osallistuu radantarkastukseen
osallistuu rataantutustumiseen, ohjaajakokoukseen, turvatarkastukseen ja radan sääntöjenmukaisuustarkastukseen
suorittaa radantarkastusajon ennakkoon hyvissä ajoin ennen kilpailun alkua joko itse tai apulaisensa välityksellä. Ko. apulainen ei saa osallistua kilpailijana ko. kilpailuun
suorittaa radan jälkitarkastuksen
kouluttaa hinaushenkilöstön
voi toimia 0-autossa
1.7.3. Sihteeri
vastaa kilpailun johtajien kanssa kilpailun käytännön järjestelyistä
vastaa kilpailun toteutuksen ennakkotehtävien oikea-aikaisuudesta (lupa-asiat, kutsut jne.)
organisoi kilpailutoimiston ja huolehtii sen toimivuudesta kilpailun aikana
vastaa toimihenkilökunnan koulutuksesta ja toimistossa tarvittavista välineistä ja kalustuksesta
on kilpailun johtajan ”oikea käsi”
huolehtii virallisen ilmoitustaulun ylläpidosta
vastaa kilpailun jälkihoidosta kilpailun johtajan kanssa (tulokset, kiitokset jne.)
1.7.4. Katsastuspäällikkö
huolehtii katsastuspaikan asianmukaisuudesta
laatii katsastusaikataulun
laatii katsastussuunnitelman
hankkii ja kouluttaa tarvittavan määrän henkilökuntaa
vastaa katsastustoiminnan suorittamisesta
antaa korjausmääräykset
laatii katsastusraportin ja esittää sen tuomaristolle
päättää jälkitarkastuksesta ja huolehtii siihen valittavien ajoneuvojen tarkastukseen kutsumisesta
kuuluu onnettomuuksien selvittelylautakuntaan
1.7.5. Turvallisuuspäällikkö
vastaa ja valvoo yleisön, toimitsijoiden ja kilpailijoiden yleisestä turvallisuudesta
laatii kilpailulle järjestys- ja turvallisuussuunnitelman ja valvoo sen noudattamista
vastaa yhteydenpidosta palo-, poliisi- ja terveysviranomaisiin
hoitaa yhteydenoton myös aluehälytyskeskukseen
nimeää järjestysmiesten päällikön
vastaa, että tilaisuudessa on riittävä määrä järjestysmiehiä
vastaa turvahenkilöstön koulutuksesta
vastaa järjestysmiesten koulutuksesta
huolehtii riittävästä palo- ja pelastustoimesta
huolehtii viestiyhteydet ja tarkastaa niiden toimivuuden
kuuluu onnettomuuksien selvittelylautakuntaan
varautuu polttoaine- ja öljyvuotojen varalle
1.7.6. Jaksotuomarien päällikkö
osallistuu ojaajakokoukseen
vastaa jaksotuomarien koulutuksesta ja perehdyttää heidät kilpailureittiin
valvoo kilpailun aikana jaksotuomarien toimintaa
ratkoo jaksoihin liittyvät pulmatilanteet yhdessä johdon kanssa
osallistuu radan sääntöjenmukaisuustarkastukseen, turvatarkastukseen ja ohjaajakokoukseen
1.7.7. Jaksotuomari
osallistuu ohjaajakokoukseen
omaa hyvät tiedot lajista
vastaa jaksostaan ja osallistuu rataantutustumiseen oman jaksonsa osalta
valvoo jaksollaan kilpailusuoritusta puolueettomasti, pitää suorituspöytäkirjaa ja suorittaa työnjaon lähettäjän/kirjurin kanssa
kontrolloi auton korjausajan, max. 30 min koko kilpailussa, ja korjaukseen osallistuvia henkilöitä
valvoo jakson lähdöstä myöhästymiset
on velvollinen keskeyttämään vaarallisen suorituksen ja ilmoittamaan tästä kilpailun johdolle
huolehtii siitä, että jakso pysyy tasapuolisena kaikille kilpailijoille
valvoo, että kukaan ei anna ajo-ohjeita kilpailijoille reitillä kulkien ja ilmoittaa siitä kilpailun johdolle
valvoo turvallisuusmääräysten noudattamista, mm kypärän ja turvavöiden käyttöä
1.7.8. Muut toimihenkilöt
Kilpailun johto nimeää kilpailuun lisäksi tarpeellisen määrän muita toimihenkilöitä ja antaa heille tarvittavat tehtävämääritteet

2.0. Turvallisuusmääräykset
2.1. Turvallisuus yleistä
Nämä määräykset koskevat trial-ja mutakilpailuja sekä safaritapahtumia soveltuvin osin.

Kilpailut ja tapahtumat tulee järjestää siten, että osallistujille, järjestäjille tai yleisölle ei aiheuteta terveyden- tai omaisuuden suhteen vaaraa saavuttaessa kilpailupaikalle, kilpailun aikana tai poistuttaessa kilpailupaikalta.

Järjestäjä on velvollinen ryhtymään ennakolta sellaisiin toimenpiteisiin, joilla edellämainitut vaaratekijät pystytään mahdollisuuksien mukaan estämään. Järjestäjän on kuitenkin varauduttava mahdollisen onnettomuuden varalta huolehtimalla kilpailupaikalle riittävästi materiaalia, henkilökuntaa ja kalustoa ensiavun antamiseksi ja välittömien pelastustoimien aloittamiseksi.

Sen lisäksi, mitä kilpailuihin osallistuvien autojen turvallisuudesta on määrätty, tulee järjestäjän huolehtia seuraavien määräysten noudattamisesta:

kypärän käyttö on pakollinen kaikissa ryhmissä ja kaikissa autoissa (autourheilukäyttöön hyväksytty kypärä)
viranomaisten lupaehdoissa esittämät vaatimukset täytetään asianmukaisesti
kilpailulle on nimetty turvallisuuspäällikkö, joka vastaa kilpailun turvallisuudesta yhdessä kilpailun johtajan kanssa
2.2. Autojen turvallisuusvarusteet
original ja standard ryhmissä on turvakaaren tai
kehikon asentaminen sallittua. Avoautossa tulee olla vähintään pääkaari, jos autossa ei ole turvakaarta alunperin – muissa luokissa on Liite J:n mukainen turvakehikko pakollinen, jos käytetään saumallista materiaalia tulee pääkaaren seinämävahvuuden olla vähintään 3,2 mm. Turvakehikon voi rakentaa myös auton ulkopuolelle. Pääkaaren kallistus sisäänpäin on sallittu, jotta kaaren alapään kiinnitys saadaan tukevaan paikkaan. Seinämävahvuuden mittaamista varten on 5 cm:n päähän lattiasta ajajan puolelle porattava 6 mm:n reikä. Diagonaalituki on pakollinen modified, pro modified ja prototype ryhmissä. Turvakehikon ja kuljettajien kypärän välissä tulee olla vähintään 5 cm tyhjää tilaa. Prototype ja pro modified ryhmässä tulee olla lantiotasolle asennettu pitkittäistuki (oviputki). Modified ryhmässä oviputki vaaditaan, mikäli ovea on madalletettu tai ovi on korvattu SFS-normin 4338 mukaisella enintään 30mm:n silmäkokoa olevalla verkolla, jonka tulee ulottua vähintään lantiotasolle.
Putkirunkoautoissa ei korikiinnityksessä vaadita vahvike/ kiinnitys lappuja.

Avoautossa ryhmissä modified, pro modified ja proto type kehikon yläosan avonainen osa on peitettävä vähintään 2 mm:n teräs- tai 3 mm:n alumiinilevyllä, joka kiinnitetään kehikkoon katkohitsaamalla tai noin 50 cm:n välein vähintään 6 mm:n pulteilla.

vähintään 3-pisteen turvavyöt ovat pakolliset ryhmissä original, standard, ja modified umpiauto. Modified ryhmän avoautoissa ja ryhmien pro modified ja prototype autoissa tulee olla 4-pisteen turvavyöt. Olkavyöt voivat olla rullatyyppisiä
istuimet tulee olla tukevasti kiinnitetty ja korkeaselkänojaisia, suositellaan kuppi-istuimen käyttöä. Modified (avoautot), pro modified ja proto type ryhmissä tulee olla kilpailukäyttöön tarkoitetut kuppiistuimet
jauhesammutin vähintään 21B hyväksytty. Se on kiinnitettävä tukevasti pikalukitteisella pannalla ja tarkastettava joka toinen vuosi
hinauspisteet jotka kestävät auton painon, kaikissa autoissa sekä edessä että takana ja merkittävä selvästi
polttoainesäiliöt suojattava mahdolliselta ulkopuoliselta iskulta ja sijoitettava turvallisesti (myös paloseinällä ohjaamosta). Polttoainesäiliön korkin tulee olla nesteen pitävä
polttoaineputket on suojattava iskuja vastaan.
kaikissa ryhmissä tulee olla jarru- ja peruutusvalo, jotka toimivat jarrupolkimen ja vaihteenvalitsimen kytkimillä
suositellaan päävirtakatkaisinta Liite J:n mukaisesti, sekä polttoaineen syötön katkaisinta (diesel)
apukuljettajan ”kauhukahva” on pakollinen
akku tulee aina kiinnittää tukevasti ja lisäksi + napa on suojattava mahdollisilta runko kosketuksilta, jos ryhmäsäännöt sallivat sen siirron, on se suojattava muovikotelolla
autossa ei kilpailun aikana saa olla irrallisia varusteita
mikäli kampikammion tuuletus on avoin, tulee moottorin huohottimeen asentaa vähintään kahden litran öljynkerääjä
kuumia nesteitä sisältävät putket, säiliöt ja laitteet on suojattava ja eristettävä ohjaamosta
voimansiirto on koteloitava pois ohjaamosta
Autoja joissa on airbag ei suositella kilpailu käyttöön
3.0. Ryhmät
Off Road trialkilpailussa autot jaetaan pääsääntöisesti viiteen ryhmään: original, standard, modified, pro modified ja prototype. Kaikki ne muutokset, joita ei ole sallittu näissä säännöissä tehtäväksi, ovat erityisesti kielletty.

Kuljettaja on velvollinen osoittamaan autonsa kelpoisuuden siihen ryhmään, jossa hän kilpailee.

Yleistä
Auton liikkumiseen vaikuttavat voimat tulee välittää vain neljästä vetävästä pyörästä. Kaikki mekaaniset ja ilmavirtaukseen perustuvat apulaitteet auton ja maan välillä on kielletty.

Sallittu muutos ei saa johtaa kiellettyyn muutokseen.

Liukuesteet renkaissa ovat kiellettyjä.

Autojen äänenvoimakkuus max 95dB.

Polttoaineena saa käyttää vain yleisesti maantieliikenteeseen huoltoasemilta myytävää polttoainetta.

Apukuljettaja saa käyttää maavaran, lukkojen ja kääntöjarrujen kytkimiä.

Paineilmalaitteiden käyttöön tarkoitettujen säiliöiden enimmäispaine on 8 bar

Järjestelmässä on oltava varoventtiili, jonka avautumispaine on enintään 8 bar

3.1. ORIGINAL
Määritelmä:
Ajoneuvon tulee olla sarjavalmisteinen jokapyörävetoinen auto vakiovarusteineen, joita ei saa poistaa. Autojen tulee olla tieliikennekatsastettuja ja rekisteröityjä. Auto kokonaispaino on alle 3500 kg. Lisävarusteet, jotka eivät paranna auton etenemistä ovat sallittuja (esim. lisävalot, lavakate, lisämittarit). Lisäksi on sallittu asentaa vinssi, pohjapanssari, vetokoukku sekä etu/sivusuojat.

3.1.1. Renkaat:
Ainoastaan alkuperäiskokoiset renkaat sallitaan. Vierintä saa poiketa + 5 % alkuperäisestä. Ensiasennuksen alkuperäistyyppistä rengasta ei kuitenkaan tarvitse säilyttää. Karkeudeltaan kuvio saa maksimissaan vastata ns. Mud Terrain tyyppiä. Renkaat eivät saa olla tyypiltään traktori, lapio tai erityisesti kilpailukäyttöön tarkoitettua tyyppiä (nappula, pinnoitetut kilpa renkaat, super swamper). Pinnoitettujen renkaiden maksimi kuvionsyvyys 16mm. Kuvion leikkaaminen ei ole sallittu. Liukuesteet ja ketjut kielletty. Paripyörien asentaminen kielletty.

3.1.2 Vanteet:
Mitoitukseltaan alkuperäistyyppiset vanteet sallittu.

3.1.3. Jarrut:
Etuakselilla voidaan alkuperäiset rumpujarrut korvata mallisarjan mukaisilla levyjarruilla. (Muutoskatsastettava tarvittaessa). Käsijarru säilytettävä alkuperäisenä.

3.1.4 Ohjaus:
Ohjauksen rajoituksen ruuvit vapaat.

3.1.5 Pakoputkisto:
Viimeisen sarjavalmisteisen äänenvaimentimen jälkeen pakoputkisto vapaa, kuitenkaan putken pää ei saa osoittaa suoraan alaspäin. Max. äänenvoimakkuus 95dB.

3.1.6 Akselistot:
Raideleveyden muutos kielletty. Taka-akseliston tasauspyörästön lukinta vapaa, paitsi spool- tyyppiset ja hitsilukot kielletty. Etuakselistolla sallitaan ainoastaan valmistajan asentama alkuperäinen tasauspyörästön lukinta. Etuakseliston kytkentä/käyttömekanismin on oltava alkuperäinen. Ajovakaus- ja luistonestojärjestelmän pitää olla alkuperäisessä muodossaan.

3.1.7 Jousitus ja iskunvaimennus:
säilytettävä alkuperäistyyppisenä. Korotus kielletty. Ajonaikana säädettävä iskunvaimennus kielletty. Korkeudensäätö sallittu, sen ollessa ajoneuvon alkuperäisvaruste.

3.1.8. Kori ja runko:
Kori ja runko säilytettävä alkuperäisenä varusteineen. Puskureita, peilejä, valoja ym ei saa poistaa. Polttoainejärjestelmän oltava tiivis.

3.2. STANDARD
Määritelmä:
auto kuten original ryhmässä. Original ryhmän lisäksi jäljempänä mainitut muutokset ovat sallittuja.

3.2.1. Renkaat:
Pyörän enimmäishalkaisija on 90 cm. Autoissa, joiden akseliväli on enintään 245 cm, saadaan käyttää tyyppihyväksytyn rengaskokoon verrattuna korkeudeltaan ja leveydeltään enintään +50 mm. Jos auton akseliväli on yli 245 cm, saa tyyppihyväksytyn renkaan korkeuden lisäys olla enintään 80 mm ja leveyden lisäys enintään 60 mm. Vanteen enimmäishalkaisija on 18”. Pyörän enimmäisleveys on 30 cm. Kokopyörän on mahduttava pyörimään alkuperäisessä pyöräkotelossa. Vain tieliikenteeseen hyväksytyt renkaat ja vanteet ovat sallittuja.

3.2.2. Vanteet:
Vanteen enimmäishalkaisija on 18”.

3.2.3. Ohjaus:
Ohjaustehostimen asentaminen ja vaihtaminen on sallittu (muutoskatsastus on tarvittaessa suoritettava). Ohjauspyörän ja ohjauspylvään saa vaihtaa.

3.2.4. Pakoputkisto:
Pakoputkisto on vapaa, mutta sen tulee täyttää tieliikennemääräykset.

3.2.5 Akselistot:
Tasauspyörästöjenn lukinta vapaa, paitsi spool- tyyppiset ja hitsilukot kielletty. Perävälitykset vapaat.

3.2.6. Vaihteistot:
Vaihdelaatikko välityksineen vapaa. Jakovaihteiston välitys vapaa. Jakovaihteisto ja sijainti oltava Korkeuden osalta alkuperäinen.( muutoskatsastus tarvittaessa)

3.2.7 Moottori:
Moottorin vaihto mallisarjan sisällä sallittu, lisäksi 4-sylinterisen moottorin saa vaihtaa sylinteriluvun pysyessä samana (muutoskatsastettava tarvittaessa). Moottorin viritysaste vapaa. Jälkiasennus ahtimet ja ilokaasut kielletty. Jäähdyttimen saa vaihtaa, mutta ei sijaintia (lisätuulettimien asentaminen sallittua). Akku/ akut sijaittava alkuperäisillä paikoillaan. Jännitteen saa muuttaa.

3.2.8 Jousitus ja iskunvaimennus:
Jouset vapaat (muutoskatsastettava tarvittaessa). Jousitustyyppi ja kiinnityspisteet säilytettävä alkuperäisenä. Jousen riipukkeiden pituutta ei saa muuttaa. Iskunvaimentimet ja niiden kiinnityspisteet säilytettävä alkuperäisessä paikassa ja alkuperäistyyppisenä.

3.2.9 Kori ja runko:
Korin mitat ja muodot pitää säilyttää alkuperäisenä. Korista saa muuttaa/poistaa . puskurit, puskurien pultattavat kiinnikeraudat, peilit, valot . Ovet saa muuttaa ns. puolioviksi. Oven yläosan pitää yltää vähintään lantiotasoon saakka. Oven materiaali pitää olla iskunkestävää ja rakenne tukeva. Rungon muuttaminen muilta osin, kuin moottorin ja vaihteiston korvakkeilta on kielletty. Korin nostaminen rungolta on sallittu maksimissaan 50mm (muutoskatsastettava tarvittaessa). Bensatankin saa poistaa alkuperäiseltä paikalta ja vaihtaa muualle(suositellaan ns. turvatankkia). Tankki, letkut/putket ja liitokset oltava tiiviitä, sekä eristettävä paloseinällä ohjaamotilasta. Katkaisimet ja mittarit ovat vapaat.

3.3. MODIFIED
Määritelmä:
Auton ei tarvitse olla tieliikenteeseen katsastettu eikä rekisteröity. Lisäksi ovat jäljempänä mainitut muutokset sallittuja.

3.3.1. Renkaat:
Kilpailun aikana renkaat vapaat. Ilmakumirenkaat, joiden halkaisija enintään 1 metri. Renkaan kuviointi sallittu.

3.3.2. Vanteet:
Vanteet vapaat

3.3.3. Jarrut:
Jarrut ovat vapaat, mutta käyttöjarrun tulee vaikuttaa samanaikaisesti kaikkiin neljään pyörään. Kääntöjarrut kielletty. Seisontajarrun tulee olla erillinen järjestelmä käyttöjarrusta.

3.3.4 Ohjaus:
Raidetankoa saa vahvistaa (ei hitsaamalla).

3.3.5 Pakoputkisto:
Pakoputkiston ulostulot eivät saa osoittaa suoraan alaspäin. Pakoputkisto pitää yltää vähintään akselivälin puoliväliin saakka. Pakoputkisto on muuten vapaa melurajoituksin

3.3.6 Akselistot:
Tulee olla alkuperäistyyppiset ja kiinnityspisteet akselissa saavat muuttua. Porttaaliakselistot ovat sallittuja, mikäli auto on alunperin niillä varustettu. Akseliväli ei saa muuttua (toleranssi ±50mm). Tasauspyörästöt vapaat. Raideleveys vapaa.

3.3.7 Vaihteistot:
Vaihteistot, niiden sijainti ja kiinnikkeet vapaat. Lukumäärä säilytettävä alkuperäisenä. Sallitut vetotavat kilpailun aikana: neliveto ja takaveto. Automaattivaihteisissa autoissa käynnistysmahdollisuus vain P / N asennossa tai kytkettynä jarrupolkimeen(käynnistyy ainoastaan jarrua painettaessa).

3.3.8 Moottori
Vapaa apulaitteineen.

3.3.9 Jousitus ja iskunvaimennus:
Jousitus säilytettävä alkuperäistyyppisenä. Korotus sallittu. Riipukkeiden mittaa saa muuttaa. Kiinnityspisteet akselissa saavat muuttua (ei rungossa). Iskunvaimennus vapaa. Korkeudensäätö ajonaikana kielletty.

3.3.10 Kori ja runko
Korin ulkomittojenja muodon vastattava alkuperäistä. Lokasuojan aukkoja saa suurentaa 100mm. Helmakotelo/ helmapellin saa poistaa max. 100mm kuitenkin enintään lattiatasoon saakka. Korin saa muuttaa avoautoksi. Kuljettajan/kuljettajien tulee varusteineen sijaita auton turvakehikon ja korin sisäpuolella katsastuksessa. Tuulilasin ja kehyksen saa poistaa. Takaluukun saa poistaa. Pultattavien korinosien materiaalin saa vaihtaa (ei muotoa) Ns. flippikeula sallittu. Akun ja jäähdyttimen ja niiden sijainnin saa vaihtaa. Rungossa olevat puskurin kiinnikkeet saa poistaa. Muut rungon muutokset kielletty. Paloseinät kuten prototype ryhmässä.

3.4. PRO-MODIFIED
Määritelmä:
Auto kuten edellä. Lisäksi ovat jäljempänä mainitut muutokset sallittuja. Auton ei tarvitse olla tieliikennekatsastettu eikä rekisteröity. Ajoneuvon minimipaino 600kg ja maksimi paino 3500kg.

3.4.1 Renkaat:
Renkaat kuten ryhmässä Modified.

3.4.2 Vanteet:
Vapaat

3.4.3 Jarrut:
Jarrut ovat vapaat, mutta käyttöjarrun tulee vaikuttaa samanaikaisesti kaikkiin neljään pyörään. Kääntöjarrut sallittu. Seisontajarrun tulee olla erillinen järjestelmä käyttöjarrusta.

3.4.4 Ohjaus:
Hydrauliohjaus sallittu. Hydraulisen ohjauksen on toimittava myös moottori sammutettuna. Ohjauslaitteissa ei saa olla ylimääräisiä hitsaus tai muitakaan saumoja. Nelipyöräohjaus kielletty.

3.4.5 Pakoputkisto:
Pakoputkiston ulostulot eivät saa osoittaa suoraan alaspäin. Pakoputkisto pitää yltää vähintään akselivälin puoliväliin saakka. Pakoputkisto on muuten vapaa melurajoituksin

3.4.6 Akselistot:
Vapaa, mutta voima on välitettävä mekaanisesti.

3.4.7 Vaihteistot:
Vapaa. Lukumäärä vapaa. Vetotapa vapaa. Voima on välitettävä mekaanisesti (ei koske automaattivaihteistoa).

3.4.8 Moottori:
Vapaa.

3.4.9 Jousitus ja iskunvaimennus:
Vapaa. Hydraulijousitus kielletty. korkeudensäätö kilpailun/ ajon aikana kielletty. Akseliväli ei saa olla säädettävissä kilpailun aikana lukuun ottamatta auton jousituksen tai pyörien kääntämisen aiheuttamaa muutosta akselivälille.

3.4.10 Kori ja runko:
Kori vapaa, mutta pitää olla helposti tunnistettavissa sarjavalmisteiseksi autoksi. Korin tulee olla umpinainen kuljettajan lantiotasoon asti. Kuljettajan/kuljettajien tulee varusteineen sijaita auton turvakehikon ja korin sisäpuolella katsastuksessa. Korin pituus vähintään etuakselilta taka-akselille. Lasit pitää poistaa tai korvattava polykarbonaatilla. Runko vapaa. Runkoohjaus kielletty. Paloseinät kuten prototype ryhmässä.

3.5. PROTOTYPE
Määritelmä:
Rekisteröimättömät ja rekisteröidyt nelipyöräiset jokapyörävetoiset maastoautot, joiden omapaino minimissään 600kg ja enintään 3500 kg. Edellisten ryhmien kohdalla mainitut määräykset ovat voimassa, mikäli niitä ei näissä määräyksissä muuteta.

3.5.1. Renkaat:
Renkaat vapaat. Enimmäishalkaisijaltaan 125 cm.

3.5.2 Vanteet:
Vanteet ovat vapaat.

3.5.3 Jarrut:
Jarrujen on toimittava jokaisessa pyörässä. Seisontajarrun on toimittava.

3.5.4 Ohjaus:
Ohjauslaitteissa ei saa olla ylimääräisiä hitsaus tai muitakaan saumoja. Nelipyöräohjaus on sallittu. Hydraulisen ohjauksen on toimittava myös moottori sammutettuna (koskee myös 4-pyöräohjausta).

3.5.5 Pakoputkisto:
Pakoputkiston ulostulot eivät saa osoittaa suoraan alaspäin. Pakoputkisto pitää yltää vähintään akselivälin puoliväliin saakka. Pakoputkisto on muuten vapaa melurajoituksin

3.5.6 Akselistot:
Voima on välitettävä pyöriin mekaanisesti. Muuten vapaa.

3.5.7 Vaihteistot:
Vapaa. Lukumäärä vapaa. Vetotapa vapaa. Voima on välitettävä mekaanisesti (ei koske automaattivaihteistoa).

3.5.8 Moottori:
Vapaa.

3.5.9 Jousitus ja iskunvaimennus:
Vapaa. Akseliväli ei saa olla säädettävissä kilpailun aikana lukuun ottamatta auton maavaran säädön tai pyörien kääntämisen aiheuttamaa muutosta akselivälille.

3.5.10 Kori ja runko
Autossa on oltava runko sekä kori, joka peittää auton rungon ylhäältä katsottuna ohjaamon osalta. Korin tulee olla umpinainen kuljettajan lantiotasoon asti. Runko ja kori voivat olla oma valmiste. Kuljettajan/kuljettajien tulee varusteineen sijaita auton turvakehikon ja korin sisäpuolella katsastuksessa. Autossa on oltava paloseinät moottorin/ohjaamon ja polttoainesäiliön/ moottorin välillä. Jäähdytys-, polttoainejärjestelmä ja hydrauliputket on eristettävä paloseinällä ohjaamosta. Runko-ohjaus on kielletty.

4.0. Tuloslaskentaperusteet
4.1. Virhepisteet
Jakson suorituksen aikana jaksotuomari tarkkailee suoritusta. Virhepisteitä annetaan seuraavasti:

Peruuttaminen on kun kuljettaja pyrkii tietoisesti käyttämään taaksepäin vaikuttavia voimia parantaakseen ajosuoritustaan 3 vp
Reitiltä poikkeaminen enintään 1 metri on kun auto poikkeaa oman portin linjasta alle 1m ,auto tai sen osa ylittää lähdön ja maalin välisen reittinauhan yli 1m. 5 vp
Kaikki merkityt kepit, puut,esteet ja muiden ryhmien portit ovat reittimerkkejä ajosuunnasta/ajojärjestyksestä riippumatta joista max virhepisteet on 5 vp.

Reitiltä poikkeaminen yli 1 metri, Ulkopuolinen apu, Ajoneuvon pysähtyminen yli 1 minuuttia 20 vp=max
Autokunta ei voi saada enempää kuin 20 vp/jakso. Jakso alkaa, kun lähettäjä tai jaksotuomari antaa lähtöluvan. Jakso loppuu, kun auton etummainen akseli ylittää maalilinjan.

Jos kilpailija ei ole lähtövalmiina, kun rata on vapaa ja jaksotuomari antaa lähtömerkin (minuutti aikaa), niin jokaisesta alkavasta myöhästymisminuutista saa yhden virhepisteen.

Jakson suoritusaika on jaksokohtainen. Radan sääntöjenmukaisuustarkastuksen yhteydessä tarkastetaan jakson ajopituus (3, 4, 5 min) ja vahvistetaan ohjaajakokouksessa. Aika on määriteltävä jakson pituuden ja vaikeusasteen mukaan.

Jaksotuomari ilmoittaa MAX-kyltillä ja/tai pillillä kilpailijalle jaksolla virhepisteiden täyttymisen ja antaa ohjeet seuraavalle jaksolle siirtymiseen.

Mikäli kilpailija suorittaa korjausta siirtymällä, on siitä ilmoitettava edellisen/seuraavan jakson jaksotuomarille, ts on otettava korjausaika ennen korjaamisen aloittamista. Kilpailijaa, joka suorittaa korjausta ilman jaksotuomarin lupaa, rangaistaan 10 minuutin korjausajan menetyksellä.

4.2. Kilpailusuorituksen hylkäys ja keskeytys
Haittaa kanssakilpailijan ajoa
Laiminlyö turvavöiden tai kypärän käyttöä
Keskeyttää kilpailun, jolloin siitä on ilmoitettava kilpailutoimistoon
Käyttää korjausaikaa yli 30 min, jos kilpailussa ei ole kokonaissuoritusaikaa. Korjausaika on kokonaisia minuutteja. Pyöristys tehdään aina ylöspäin. Polttoaineen tankkaus ei ole korjausaikaa, mikäli se suoritetaan järjestäjän osoittamassa paikassa (esim varikolla). Jos auto siirretään muualle kuin järjestäjän osoittamaan paikkaan seuraa keskeytys.
5.0. Kilpailuradat
5.1. Trialrata
Radan/turvatarkastus voidaan tehdä enintään kolmeksi vuodeksi, mikäli rata ei muutu.

Kilpailuradan tulee sisältää 10-20 jaksoa ja reitin kokonaispituus voi olla enintään 2 km. Yksittäisen jakson minimipituus on 10 m ja minimileveys 5 m. Jaksojen välillä on aina oltava siirtymä. Rata on merkittävä maastoon selvästi ja erityisesti on merkittävä jakson alkaminen ja päättyminen sekä kiertotiet. Ryhmäkohtaisilla suuntanuolilla jaetaan jaksot eri osiin. Sama jakso voidaan ajaa useampaan kertaan. Kilpailussa tulee olla erillinen maali, jossa merkitään maaliintuloaika minuutin tarkkuudella. Maali tulee selvästi merkitä maastoon ja se kerää kilpailukortit. Kilpailuparin tulee saapua ajamalla maaliin kilpailuautolla kilpailuvarustein

Promodified ajaa pääsääntöisesti modifiedin rataa ja käyttää modifiedin portteja. pro modifiedille voidaan kuitenkin asetta lisäportti/portteja joiden ryhmänuolen väri on keltainen punaisella viivalla.

Ryhmäkohtaiset suuntanuolet ovat kolmioita, joiden kanta on 10 cm ja korkeus 15 cm. Suuntanuoli on asetettava kyljelleen osoittamaan kiertosuuntaa. Nuolet sijoitetaan siten, että ne muodostavat samanlaisen portin kuin jaksojen lähtökyltitkin. Portin minimileveys on 4 m. Oman ryhmän portin läpi ajetaan vain kerran niiden numerojärjestyksessä ja vain nuolten osoittamasta suunnasta. Muiden ryhmien porttien läpi saa ajaa. Jaksojen lähtökyltteihin tulee laittaa ryhmänuolet, joita jakso koskee ja nuoliin tulee merkitä, montako porttia kyseisellä ryhmällä on. Epäselvät puut ja juuret tulee merkitä myös alaosastaan, mistä reittimerkki alkaa. Ryhmänuolien värit ja tunnukset ovat seuraavat:

Prototype Punainen P
Modified Keltainen M
Standard Sininen S
Original Valkoinen O
Pro modified Keltainen/punainen viiva PM

Radan tulee mahdollisuuksien mukaan sisältää laskuja, nousuja ja kaltevuuksia. Maastossa olevia ojia, uria, louhikkoa, kannokkoa sekä keinotekoisia esteitä tulee hyödyntää.

Jaksot tulee suunnitella monipuolisiksi ja erityistä huomiota on kiinnitettävä niiden kestävyyteen kilpailijamäärä huomioiden koko kilpailun ajan. Radan suunnittelussa on otettava huomioon turvallisuusnäkökohdat ja minimoitava tarpeettomien kalustovaurioiden riskit.

Trial kilpailurataa ei saa harjoitella etukäteen moottorikäyttöisellä laitteella.

Jaksoihin voidaan sisällyttää ohjaajakokouksessa mainittuja kohtia, joista ei tule virhepisteitä.

0-auto on Cup-kilpailuissa ryhmissä modified ja prototype suositeltava.

6.0. Autojen pakolliset varusteet
Varusteluettelosta ilmenee sekä trial-/mutakilpailuissa että safarissa vaadittavat varusteet.

6.1. Varusteluettelo trial safari
trial safari

——————————————————————————–

– hinausköysi, vaijeri tai liina, jonka on kestettävä oman auton vetäminen/nostaminen p p
– käsivalaisin s p
– maastotunkki s rp
– ensiapulaukku s p
– vinssi s s/rp
– puunsuojaliina vinssiautoissa s p
– työkäsineet s p
– saha, voi olla moottorisaha k p
– kypärä, kilpailukäyttöön hyväksytty p s
– turvavyöt, safarissa myös matkustajat p p
– lumiketjut, kutsussa mainittu k s/k
– kirves, teränsuojus pakollinen k p
– vetopiste, edessä ja takana p p
– 2 kg sammutin (jauhe) autok hyväksytty p p
– La-puhelin k s/rp
– lapio, talvella lumi, kesällä pisto s p

——————————————————————————–

p = pakollinen
s = suositeltava
k = kielletty
rp = ryhmässä (n. 10 autoa) pakollinen

Matkustamossa ei saa olla mitään varusteita irrallaan. Tavaratilassa olevat esineet on kiinnitettävä hyvin.

6.2. Valot
Safarilla sallitaan normaalien tieliikenneasetuksen mukaisten valojen lisäksi tarpeellinen määrä työvaloja. Työvalojen tulee olla suunnattu valaisemaan vain tarpeellinen työskentelyalue auton ympärillä. Valojen tarpeeton vilkuttaminen on kielletty. Yleisillä teillä ajettaessa työvalojen on oltava poiskytkettyinä.

Osasto
Ralli.net
Evästekäytäntö

Haluamme tehdä Ralli.netin käyttämiskokemuksesta mahdollisimman miellyttävän ja käytämme siksi evästeitä. Evästeet ovat yksinkertaisia tietokoneeseen tallennettavia tekstitiedostoja. Ne ovat turvallisia eivätkä ne koskaan sisällä mitään luottamuksellisia tietoja. Jos jatkat tämän sivuston käyttämistä, oletamme, että suostut vastaanottamaan evästeitä siitä. Voit halutessasi muuttaa evästeasetuksia koska tahansa.

Mitä evästeet ovat

Jotta tämä sivusto toimisi mahdollisimman hyvin, se tallentaa aika ajoin laitteellesi pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies). Tämä on yleinen käytäntö useimmissa verkkosivustoissa. Tällä sivulla kerrotaan, mitä tietoja ne keräävät, kuinka käytämme niitä ja miksi joskus täytyy tallentaa evästeitä. Kerromme myös, kuinka voit estää evästeiden tallentamisen, mutta tämä voi huonontaa tai "rikkoa" tiettyjen sivuston osien toiminnallisuutta.

Lisää yleistä tietoa evästeistä Wikipedian artikkelissa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Eväste