Vapaavalintainen kurssi järjestettiin Tampereen Seudun Ammattiopiston (Tredun) Kankaantaankadun toimipisteessä, Nokialla. Opistossa on kaikkiaan noin 8000 opiskelijaa, joista reilut 300 Kankaantaankadulla.
Toimipisteessä koulutetaan yhdistelmäajoneuvon kuljettajia, joille järjestettiin loppuvuoden 2016 aikana neljän opintosuorituspisteen kurssi kilpa-autoilun maailmasta. Käytännössä se tarkoitti 76 tuntia mielenkiintoista asiaa ralliautoilusta ja siihen liittyvistä turvallisuusasioista.
– Esimiesten ja ylemmän johdon tuki mahdollisti tämän. Kurssi oli vaihtelua normipäivään ja onnistui erittäin hyvin. Saimme mukaan 15 opiskelijaa, mikä on ihan maksimi tällaiselle kurssille, oppilaitoksen ammattillinen opettaja Kalle Nyblom kertoo.
Nyblom ja ammattillisena ohjaajana kurssilla toimiva Markus Manninen harrastavat molemmat ralliautoilua. Jo 1980-luvulla kilpaillut Nyblom aloitti ralliautoilun uudestaan jokin aika sitten, ja myös Manninen on ottamassa askelia eteenpäin urallaan.
Miesten ralliautot löytyvät koulun tiloista. Kurssin päättäjäisiä vietettiin Lopella – ralliautoilun merkeissä, luonnollisesti.
– Kaikki huipentui siihen, että lähdimme päiväksi Saukkolan EK:lle. Koulu maksoi meille eväät, ja otimme mukaan kilpa-automme. Se oli sellainen ulkoilmapäivä kaikille. Kaikki myös pääsivät ralliauton kyytiin.
– Edellispäivänä olimme jo harjoitelleet kuorman sidontaa ja muita logistiikkaan liittyviä juttuja. Itse ajaminenhan on vain pieni osa kokonaisuudesta.
Opiskelijoille kokemus ralliauton kyydissä oli erityisen antoisa. Nelivetoiseen, opettaja Nyblomin ohjastamaan Mitsubishiin istahti myös Jirka Haume.
– Se oli silmiä avaava kokemus. Olin mukana myös Mitsun katsastuksessa, ja pääsin näkemään senkin puolen tästä lajista. Piikkirenkailla saadaan aivan erilainen pito kuin siviilirenkailla. Vaikka rata oli jäädytetty vielä edellisyönä, auto pysyi kiinni tiessä siitä huolimatta.
Tutustumaan
Huvin ja hyödyn lyödessä kättä kaikki olivat tyytyväisiä elämyspäivän antiin. Ammattiin valmistavia asioitakaan ei unohdettu.
– Se oli meille eräänlainen testipäivä, jonka aikana seurasimme autojen rengaspaineita ja öljymääriä – sitä että kaikki oli ehjää ja kunnossa, Markus Manninen sanoo.
Koko oppilaitos odottaa jo innolla jatkoa asioille. Opettajien ralliharrastukset jatkuvat niin ikään, mikä vastaavasti takaa ensikäden tiedon myös jatkossa lajin hienouksista.
– Meillä oli tässä taustalla apuna myös minun ja Markuksen yhteinen manageri, Scandinavian Tyre Partners Oy:n Antti Juopperi, joka järjestää meille tapahtumia ja tukijoita pelkästä rakkaudesta lajiin. Hän on erittäin kova apu tässä kokonaisuudessa.
Rallista kiinnostuneet opiskelijat aikovat vetää jatkossakin yhtä köyttä.
– Seuraava askel voisi olla se, että pääsisimme tutustumaan eri paikkoihin, ja saisimme mahdollisesti rahoituksen kasaan myös MM-rallin seuraamiseen. Paikallisen Urheiluautoilijoiden kautta opiskelijoillemme on luvattu myös rallitutkintojen järjestämistä, luettelee Nyblom.
– Kaikista ei tule ajajia, joten moni on myös halukas siirtymään järjestelypuolelle. Koko toiminnallamme on tärkeä viesti, ja se on liikenneturvallisuuden edistäminen. Hankimme itse kaiken kokemuksen suljetuissa ja valvotuissa olosuhteissa.
Mikäli ennusmerkkejä on tulkitseminen, ei kokeilu Nokialla jää yhteen kertaan. Innostusta ja palavaa halua kilpa-autoilun maailmaan löytyy.
– Tavoite on saada kurssi yhdeksi vaihtoehdoksi myös tulevaisuudessa. Opiskelijoitamme on viikonloppuisin kanssamme ralleissa ilman kurssiakin. Niillä reissuilla he oppivat ennen kaikkea auton huoltamista.
Ammatillisesti kurssi kilpa-autoilun maailmassa antaa nuorille huvin lisäksi myös ripauksen vakavampaa puolta.
– Opitaan kantamaan vastuu tekemisestä. Jotkut ovat ihmetelleet, miksi logistiikkalinjalla tehdään ralliautoja, mutta se on vain hyvä lisämauste tähän kaikkeen arkiseen tekemiseen.
Vuosituhannen alussa Pirkanmaalla oli vielä käynnissä kokonainen linja ralliauton rakentamisesta kiinnostuneille. Muutaman hiljaisen vuoden jälkeen Tredun tekemä aloite saattaa hyvinkin olla uusi lähtölaukaus kilpa-ajoneuvotekniikasta kiinnostuneille.
– Nyt oikein kannustetaan. Asenne ja opettajien käsitys on muuttunut. Aiemmin mietittiin, uskaltaako tällaista tehdä. Kyllä näistä jutuista oppilaitos saa paljon lisää vetovoimaa, kun asiat kulkevat suusta suuhun. Moottoriurheilu puree.
Varmaa lienee myös se, että nuorten innokkuutta seurataan myös Suomen rallipääkaupungissa Jyväskylässä, missä sijaitsee Toyota Gazoo Racing -rallitallin päämaja. Yli sadan hengen kansainvälisessä rallitiimissä osaajille on aina käyttöä.
Niinpä myös tallipäällikkö Tommi Mäkisen voi veikata tarkkailevan tilannetta kotimaisissa oppilaitoksissa, sillä moni Toyotan työntekijöistä on tarkoituksella napattu alalle suoraan koulun penkiltä.
– Se olisi meidänkin opiskelijoille hieno paikka tutustua ralliautoiluun huipputasolla.
– Osaamispisteitä voi laajentaa, mutta kokeilut on tehtävä aina tietyn pistemäärän rajoissa. Byrokratia tietysti ohjailee asioita, mutta seuraava askel on kurssin virallistaminen. Se perustuu aina näyttöihin. Jos tulijoita on, niin kaikki on mahdollista, Nyblom uskoo.
Teksti: Miika Wuorela