Kahden keskeytyksen myötä Latvalan alkukausi ei ole lähtenyt käyntiin odotusten mukaisesti. Hän tavoitteleekin nyt ensimmäisiä MM-pisteitään Meksikossa.
Nuoren Teemu Sunisen kausi on alkanut hienosti. Hän oli viides RC2-luokassa Monte Carlon avausosakilpailussa ja Ruotsin MM-rallissa Teemu ylsi luokassaan toiselle sijalle. Suninen kohautti rallimaailmaa Ruotsissa myös yleiskilpailun toiseksi nopeimmalla ajalla Karlstadin Super-erikoiskokeella – ja yltämällä yleiskilpailussa kymmenenneksi, napaten näin yhden pisteen varsinaisessa pääsarjan MM-pistetilastossa.
Teemu Suninen valittiin ralliautoilun Tulevaisuuden Tähdeksi Neste Rallin järjestäjän AKK Sportsin toimesta vuonna 2014 ja lupaavalta todella näyttää.
WRC2-luokan pisteistä ajetaan luokassa RC2 yhteensä seitsemässä ennakkoon valitussa MM-osakilpailussa. Tällä kaudella itselleen uusia kilpailuja “treenimielessä” ajava Suninen ei jälkiviisaasti sanottuna harmillisesti kerännyt pisteitä kauden kahdesta ensimmäisestä kilpailusta, mutta Suninen kuitenkin aloittaa WRC2-pisteiden keräämisen nyt, tulevana viikonloppuna Meksikosta.
Jari-Matti Latvala, WRC, Volkswagen Polo R WRC, Volkswagen Motorsport:
“Meksiko on vuoden ensimmäinen soraralli ja siellä tiet ovat yleensä pohjaltaan kovia, mutta ne on peitetty kerroksella hienompaa soraa, joka tekee kokonaisuudesta erittäin liukkaan. Pinta puhdistuu ja nopeutuu mitä enemmän siitä ajetaan. Tästä johtuen on etua startata kisaan hieman myöhemmin – kunhan ei sada vettä. Sitäkin voi tapahtua Meksikossa, mutta se on melko epätodennäköistä.”
“Minulla on ollut huonoa onnea niin Monte Carlossa kuin Ruotsissakin. Tietenkin näyttää pahalta, kun on kaksi huonoa tulosta peräkkäin, etenkin kauden alussa. Yritän kuitenkin pysyä optimistisena ja olen varma että jatkossa homma sujuu paremmin. Palkinnot jaetaan vasta kauden päätteeksi! Toivon että Meksikon viikonloppu menee sujuvasti.”
Lähde ja kuva: Volkswagen Motorsport
Teemu Suninen, WRC2, Skoda Fabia R5, TGS Worldwide
“Meksiko on minulle uusi tuttavuus. Siellä on aiempina vuosina ollut paljon keskeytyksiä jotka liittyvät erilaisiin ajovirheisiin ja niistä johtuviin tekniikkamurheisiin. Koetan itse tietenkin välttää niitä ja päästä maaliin. Nyt ajetaan myös pisteistä ja peli on kovaa; ei maalia, ei pisteitä.”
“Meksikon erikoisuuksia on korkea ilmanala, erikoiskokeita ajetaan 2500 kilometrin korkeudessa. Korkeassa ilmanalassa moottoreista puuttuu tehoja, mutta jopa enemmän päänvaivaa aiheuttavat jarruongelmat. Kun ilma on harvempaa, ei ole myöskään niin paljon jäähdytysilmaa jarruille, joten jarruja täytyy yrittää säästellä. Kisassa on todella pitkä erikoiskoe ja se 80 kilometrin pätkä on tuskaa, jos jarrut loppuvat ensimmäisen 20 kilometrin jälkeen.”
“Kovimpia haastajia kisassa ovat varmaankin myös Skodalla ajavat Armin Kremer ja moninkertainen Meksikon konkari Abdulaziz Al-Kuwari.”
“Valmistautuminen Meksikoon ei ole juurikaan poikennut muista kisoista. Olen tehnyt fysiikkatreeniä ja ottanut ennakkoon selvää paikallisista olosuhteista, joten olenkin treenannut epämukavemmissa oloissa ja totutellut lämpöön.”
“Katsotaan, miten kokemuksen puutteeni vaikuttaa Meksikossa, Ruotsissa siitä ei ainakaan näyttänyt olevan haittaa. Tarkoituksena on ajaa fiksu kisa maaliin ja olla kolmen joukossa tuloksissa, jotta saadaan hyvät pisteet MM-sarjaa varten.”
Kuva: Teemu Suninen Racing
Meksikon MM-ralli 2016
Meksikon MM-ralli on tunnettu vaativista olosuhteistaan, korkealla vuoristossa ajettavista pitkistä sorapätkistään sekä useista yleisöerikoiskokeistaan. Kilpailu ajetaan Meksikon Guanajuaton osavaltiossa, keskuspaikkana toimii Leónin kaupunki. Rallia on ajettu tällä alueella vuodesta 1998 asti ja ensimmäisen kerran se sai FIA:n MM-statuksen vuonna 2004.
Aikaeroa Suomen ja Meksikon välillä on 8 tuntia, jonka verran Meksikon kello on Suomen aikaa jäljessä. Ralli alkaa Meksikossa torstaina kello 20 eli Suomessa kello on tuolloin 2 aamuyöllä.
Kilpailun on kolme edellistä kertaa voittanut ranskalainen Sebastian Ogier. Suomalaisvoittajaa ei ole kisassa nähty koko sen MM-historian aikana, mutta kerran on suomalainen kuitenkin kisan valloittanut, Harri Rovanperän yltäessä voittoon vuonna 2002 Peugeot 206 WRC:llä.
Kilpailijat aloittavat urakkansa tiistaiaamuna reittiin tutustumisella. Torstaiaamuna vuorossa on shakedown Llano Grandessa. Illaksi autokunnat siirtyvät Guanajuato Cityyn, josta alkaa varsinainen kilpailu avajaisseremonioilla ja kolmella asvaltilla ajettavalla yleisöerikoiskokeella.
Perjantaiaamuna kuskit pääsevät ensimmäisen sorapätkän “El Chocolate 1” kimppuun, jolla onkin mittaa huimat 54,21 kilometriä. Seuraavana vuorossa on 15,36 kilometriä pitkä Las Minas 1 ja 1,41 kilometriä pitkä Leonin katuyleisöerikoiskoe asvaltilla. Tämän jälkeen kilpailijat käyvät huoltotauolla Leonissa. Päivä jatkuu samanlaisella setillä, tosin Leonin katupätkä vaihtuu illalla kahteen kertaan ajettavaksi Leonin Super Special Stageksi. Näin ollen perjantaina ajetaan yhteensä 7 erikoiskoetta, joista kilometrejä kertyy yhteensä 145.
Lauantaina ajetaan kaikkiaan 9 erikoiskoetta, joista kertyy kilometrejä yhteensä 152,4. Mukaan mahtuu muunmuassa kahteen kertaan ajettavat sorapätkät Otates (42,62 km) ja El Brinco (7,15 km) sekä 3 yleisöerikoiskoetta.
Sunnuntaille ajettavaa jää kahden erikoiskokeen verran, tosin tästä huolimatta EK-kilometrejä on 96,47. Sunnuntaiaamuna vuorossa on nimittäin Guanajuaton erikoiskoe, jolla on mittaa hurjat 80 kilometriä – joka on erikoiskokeen maksimipituus MM-sarjassa. Kilpailun viimeisenä erikoiskokeena eli Power Stagena on Agua Zarca, jossa on jaossa kolmelle ensimmäiselle lisäpisteitä MM-sarjaan.
Tarkempi reittiaikataulu kilpailun omalta sivulta tästä.
Kilpailuun ilmoittautuneiden lista
Kilpailun kokonaispituus: 1071,99 km
Erikoiskoekilometrejä: 399,71 km (37%)
Erikoiskokeiden määrä: 20