Kaksivetojen SM-sarjan mestaruus oli ennakkoon käytännössä kahden kauppa. Kainuun Moottorikerhon Ville Reuter ja Ylitornion Urheiluautoilijoiden Ari-Pekka Koivisto olivat keikkuneet käytännössä koko kauden ajan sarjan kärkisijoilla ja erottuivat lopulta edukseen ennen kauden päätöstä. Molemmat ajoivat Leppävirrallakin vahvan kilpailun, Reuter nappasi luokan 5 voiton ja yleiskisan kolmannen sijan, Koivisto puolestaan oli samassa luokassa toinen ja yleisessä neljäs. 

Tämä tarkoitti sitä, että kolmen pisteen etumatkalla ennen päätöskisaa ollut Reuter ei antanut muille mahdollisuuksia ja nappasi mestaruuden lopulta täydellä 60,5 pisteen potilla. Reuterin kausi oli likimain täydellinen, sillä kuudesta kisasta voittoon päättyi viisi ja kokonaispisteistä tiputettavasta osakilpailustakin tuli luokan kolmas sija. Eroa Koivistoon kertyi lopulta viisi pistettä. 

– Kisaan lähdettiin hyvillä fiiliksillä. Jo ensimmäisellä kierroksella tuntui ajo maistuvan, vaikka olikin vähän liukasta ja tulin turhan leveällä linjalla. Laitettiin toiselle kierrokselle uudet renkaat alle ja vähän nostettiin rajoitinta, että suoralla ei hakkaisi ihan niin paljoa rajoittajaan. Hienosti se veto tuli ja hyvä fiilis jäi kaikkiaan, Reuter kertoi. 

– Tallihommia vaan tuli tämänkin kisan päätteeksi, kun radan lopussa Volvon moottori hajosi taas, pääsin kuitenkin maaliin saakka. Stopilla auto kävi enää kolmella ja siihen se sitten stopin jälkeen jäikin. Mutta ei muuta kuin remonttia ja ensivuonna uudelleen, Reuter naureskeli. 

Koivisto jäi hopealle mutta sai kuitenkin balsamia haavoihin nappaamalla Junioreiden SM-kultaa. BMW M3-kuski harmitteli etenkin kauden kahta edellistä osakilpailua, joissa Reuter pääsi kasvattamaan etumatkaansa. 

– Näin jälkikäteen ajateltuna 1,5-kertaiset pisteet tuli käytettyä väärässä paikassa. Säkylän osakilpailu puolestaan epäonnistui, toki lähtöpaikkakin teki kisan melko liukkaaksi, joka toi oman haasteen sekin. Ja sitten oli tietysti näitä pikku tekniikkajuttuja. Tänään ensimmäinen kierros oli ok, vaikka vähän aristelin lopussa. Toisella vedolla tuli sitten pari rouheaa liippiä, josta kello kärsi, Koivisto harmitteli. 

– Mutta kokonaisuutena kausi oli onnistunut, ei tässä voi liikaa valittaa. Kiitos asianomaisille, todennäköisesti jatketaan myös ensi kaudella, Koivisto päätti. 

Pronssimitalin kohtalo ratkaistiin Juha Lusan (PokyUA) ja Valtteri Kosken (AL-Härmä) välillä. Molemmat keräsivät kaudelta 51,5 pistettä ja päätyivät tasapisteisiin, mutta paremman kokonaispotista tiputettavan osakilpailun sijoituksen myötä Koski kuittasi sarjan pronssimitalin. Koiviston tapaan myös Koski keräsi tältä kaudelta tuplamitalit, sillä plakkariin tuli yleisen pronssin lisäksi Junioreiden SM-hopeaa. 

Junioreissa pronssille nousi tänään luokan 6 voittanut Kajaanin Urheiluautoilijoiden Kasperi Heikkinen

Leppävirran osakilpailun nopeimmasta suorituksesta vastasi sarjavierailija, F-Cupissa tällä kaudella kilpaileva Eetu Kortelainen (K-KUA), joka kuittasi samalla luokan 1 voiton. Marko Heikkilä oli jälleen hyvässä vauhdissa ajaen yleiskisan toiseksi ja luokan 3 voittoon. 

Päivän muita luokkavoittajia kaksivetoisten puolella olivat Janne Laine (lka 2, MäntsMK) ja Petri Silvennoinen (lka 4, JoeUA). 


Tuukka Hallia oli nopein kuski kauden jokaisessa osakilpailussa. Kuva: Taneli Niinimäki / AKK.

Nelivedoissa kausi 2023 oli Tuukka Hallian juhlaa. Kuin kirsikaksi kakun päälle, jo edellisessä osakilpailussa mestaruuden varmistanut Mäntsälän Moottorikerhoa edustava Hallia kiidätti Mitsubishin yleiskilpailun ja luokan 8 voittoon myös Leppävirralla. Tuloksena siis kuusi voittoa, kuusi yleiskilpailun nopeinta suoritusta ja täysi 60,5 pisteen potti. 

– Ajaminen ei ehkä ihan priimaa ollut tänään. Säädettävää löytyy edelleen niin autosta kuin kuskista, mutta voittoon riitti kuitenkin. Rata oli mainio, tosi nopeaa ja hyväkuntoista baanaa. Toki se olisi voinut olla hiukan pidempikin, jos jotain negatiivista, Hallia kertoi. 

– Totta kai viimeisen päälle hienot fiilikset, kun onnistui kuusi voittoa kuudesta kisasta. Se vaati tietysti itseltä onnistumista ajamisessa ja autolta luotettavuutta. Vanha rouva ymmärsi lahjakkaasti särkyä aina jossain muualla, muttei yhdessäkään SM-kisassa, Hallia naureskelee. 

– Suuret kiitokset tietenkin tukijoille ja menossa mukana oleville! Ei onnistuisi ilman hyvää tiimiä, Hallia päättää. 

Nelivetojen hopealle nousi luokan 7 Leppävirralla voittanut Mats Rinne (YkUA) Mitsubishi Miragellaan. Rinne oli vielä ennen päätöskisaa sarjassa neljäntenä, mutta luokkavoiton myötä nousua tuli pistetaulukossa parin pykälän verran. Pronssia nappasi yleiskisan toiseksi ajanut Juho Mäki-Tammela (LakUA) ennen Aarni Mertasta (KajUA) ja konkari Jari Lamminsivua (HämUA), joka taipui toiselta sijalta aina mitalien ulkopuolelle. 

Suomi Cupin puolella mestaruudet olivat ratkenneet jo kahdessa luokassa ennen kauden päätöskisaa. Ville Vatanen (K-KUA) juhli toista vuotta putkeen Nuorissa ja Marjo-Riitta Mansikkamäki (HämUA) puolestaan yhden välivuoden jälkeen Naisten mestaruutta. Kumpaakaan ei lauantaina kisaamassa nähty.

Luokkavoitot Leppävirralla kuittasivat Meiju Viitanen (RaaUA) Naisissa ja Joakim Goman (LakUA) Nuorissa. 

Senioreissa mestariksi oli puolestaan vielä Leppävirrallakin tunkua. Pisimmän korren ja tittelin vei lopulta luokan 10 voittanut Veini Kämppi (MhMK).

Tulokset: Deekax SM-Rallisprint, Leppävirta

Yleiskilpailun tulokset 

2WD SM
1. Eetu Kortelainen 2.01,63
2. Marko Heikkilä +0,58
3. Ville Reuter +0,73

4WD SM
1. Tuukka Hallia 1.50,84
2. Juho Mäki-Tammela +1,43
3. Panu Mertala +1,69

Rallisprint SM -pisteet: 6/6 osakilpailua

Kaksiveto-SM
1. Ville Reuter 60,5p
2. Ari-Pekka Koivisto 55,5p
3. Valtteri Koski 51,5p

Neliveto-SM 
1. Tuukka Hallia 60,5p
2. Mats Rinne 51,5p
3. Juho Mäki-Tammela 48,5p

Junioreiden SM 
1. Ari-Pekka Koivisto 55,5p
2. Valtteri Koski 51,5p
3. Kasperi Heikkinen 50,5p 

Tulokset & pisteet – Rallisprint SM

Kaksiveto-SM: Ville Reuter

Neliveto-SM: Tuukka Hallia

Junioreiden SM: Ari-Pekka Koivisto 

Seniori-Cup: Veini Kämppi

Naisten Cup: Marjo-Riitta Mansikkamäki

Nuorten Cup: Ville Vatanen

Rallisprint SM 2024

Kaudella 2024 Rallisprintin SM -sarjakokonaisuus uudistuu, kun lajissa tullaan kilpailemaan kaksi erillistä SM-sarjaa. Rallisprintin SM-sarja kattaa ainoastaan lumi- ja sorakilpailuja ja Asfalttisprintin SM-sarja nimensä mukaisesti pelkästään Asfalttikilpailuja.

Rallisprint SM-kalenteri 2024

11.2. Laukaa SM-Sprint, Laukaa
2.3. Kiuruvesi SM-Sprint, Kiuruvesi
17.8. MSP SM-Rallisprint, Oulu
18.8. SM-Rallisprint Raahe, Raahe
7.9. EPUA SM-Sprint, Ylistaro
13.10. SM Oili Jalonen Sprint, Laitila 

Asfalttisprint SM-kalenteri 2024:

27.-28.4. Premarin Sprint
19.5. SM-Rallisprint Vihti
15.-16.6. Transport Hosike SM-Asfalttisprint
6.7. Happy Beach SM Asfalttisprint

Rallisprintin ja Asfalttisprintin SM-sarjojen kilpailukalenterit kaudelle 2024 – Rallisprint SM

Rallisprint SM / Viestintä