Mobilian Kaikilla Herkuilla -näyttelyssä on nähtävänä runsaasti
erilaisia autojen lisävarusteita.
– Jo 1904 mallisen Ford A:n onnellinen omistaja joutui ostamaan takapenkin lisävarusteena. Myöhemmin T-hoppiiin sai ostaa runsaasti muitakin lisävarusteita. Nopeus- ja lämpömittarin, erilaisia kuljetustelineitä, suojaavampia sufletteja, sanoo Suomen T-Ford kerhon puheenjohtaja Niilo Säntti. P. Siivonen Oy aloitti lisävarusteiden tuonnin ja tukkumyynnin vuonna 1961. Puhelinmyyjä Markku Huikuri on ollut alalla vuodesta 1971 lähtien. Hän sanoo, että vanhin edelleen myynnissä oleva tuote on Wunderbaum, joka täyttää 50 vuotta. Amerikkalaistuotetta valmistetaan lisenssillä Ruotsissa. P. Siivonen on tuotteen suurin suomalaismyyjä. Toinen yhtä vanha tuote on autojen avaimenperät.
Huoltoasemilta
– 60-luvun alussa ei ollut erikseen mitään autotarvikeliikkeitä. Kaikki tavara meni huoltoasemille. Ne olivat kovia jälleenmyyjiä, hän sanoo. Omakohtaiset kokemukset lisävarusteista hän sai jo pikkupoikana Helsingissä asuessaan.
– Käytiin vuonna 1966 Lönnrotinkadulla ”kuolaamassa” Motoralin ikkunalla. Kyllä näytti hyvältä. Silloin siellä komeili Abarthin putkistoja ja ralliratteja, naurahtaa Huikuri. Myyntipäällikkö Antti Hakanen sanoo, että jokaisella vuosikymmenellä on ollut erilaisia nuorison suosimia ”makeutusosia”.
Ei ole riemulla rajaa, kun parhaalla ajaa. Tai tämmöst mä oon aina halunnu. Kuvassa Toyota kaikilla herkuilla. Peilissä tutut arpakuutiot ja Wunderbaum. Tuulilasissa vähemmän haluttu pysäköintivirhemaksu.
Peilejä, kapseleita
60-luvulla ”kovia juttuja” olivat pisarapeilit, ratinsuojat, muoviset kellot, trippi- ja lämpömittarit, koristekapselit, pakoputken päät ja irralliset niskatuet.
– Erittäin myytyjä olivat myös irralliset istuinsuojat. Autoissa oli tuohon aikaan keinonahkaisia ja osin muovisia penkkejä. Ne hiostivat ja olivat epämukavia. Istuinsuojilla saatiin mukavuutta ja
aidoilla nahkaisilla ratinsuojilla pitävyyttä. Olivathan ratit tuolloin ohutkehäisiä ja ehkä vielä pakeliittia. Tarviketarjontaan tuli myös ns. ”ihmeaineita”, kuten metallisia Motaloy-tabletteja. Kun niitä tipauteltiin bensatankkiin, oli niiden määrä vähentää polttoaineen kulutusta, lisätä moottorin kestävyyttä jne. 70-luvulla myyntivaltteina olivat merkkikohtaiset kovalevystä valmistetut radiokonsolit, joissa oli osin keinonahkaverhoilu.
– Tuote oli niin suosittu, että sitä myytiin täysillä vielä -80-luvun puoleen väliin saakka. ”Kuumille kiville” menivät lisäksi takalasinritilät, moviset koristekapselit, muotoillut automatot, imukupilla umpioihin kiinnitettävät lyhdyn suojat ja myöhemmin jousella kiinnitettävät verkot, kromiteipit, lisämittarit ja vaihdetangon nupit.
Tarjonta lisääntyy
Myyntipäällikkö Antti Hakanen sanoo, että autotarvikkeiden tarjonta lisääntyi huikeasti 70-luvulla, koska tarviketarjonta monipuolistui ja uusia autotarvikealan yrityksiä perustettiin Suomeen paljon.
– Pitää muistaa, ettei 60- ja 70-luvuilla nuorilla ollut vielä omia autoja. Illat ja viikonloput tyyräiltiin isän autolla. Usein niissä näkikin viikonlopun meininki, kun nuoriso oli sitä omilla viikkorahoilla varustellut, naurahtaa Hakanen. Ruotsalaisturistit toivat -70-luvun lopulla keltaiset huomiovalot Suomeen, joka olikin melkoinen muoti-ilmiö. -80-luvulla autoihin tulivat spoilerit, erikoisvanteet, tarvikeratit, korin levikesarjat, tummennuskalvot. P. Siivonen Oy:n myyntipäällikkö Anttti Hakanen toteaa, että tarvikealan muotivirtaukset tulevat Saksasta.
– Autovaraosamessut ovat vuorovuosina joko Frankfurtissa tai Pariisissa. Siellä tapaamme ulkolaiset tavarantoimittajamme ja saamme kuulla heiltä uusimmat alan tuulet, sanoo Hakanen.
Puhelinmyyjä Markku Huikuri sanoo, että kautta aikojen kovimpia lisävarustemyyntiartikkeleita ovat olleet lammasturkisistuinsuojat ja koristekapselit.
P. Siivonen Oy:n puhelinmyyjä Markku Huikuri (vas.) on ollut autotarvikealalalla vuodesta 1971 lähtien. Hän on nähnyt eri vuosikymmenillä autotarvikkeiden uusimmat uutuudet. Kuvassa myös
myyntipäällikkö Antti Hakanen. Hyllystä löytyi vielä uusi 70-luvun ”kova sana” takalasin ritilä.
Mobilia, Kangasala. Avoinna touko-elokuussa: ma-su klo 10-20.
Syys-huhtikuussa ma-su klo 10-16.
Teksti ja kuvat: Timo Koskinen