Kaikki kuljettajat saivat osallistumismitalit näyttävässä kuljettajaesittelyssä sunnuntaina.
28 kuljettajaa jokaisesta luokasta pääsi suoraan finaalivaiheeseen, missä ajettiin pre-finaali ja finaali. Loput tarjolla olleet kuusi paikkaa jaettiin Second Change -lähdöissä sunnuntaiaamuna. Kolme kuljettajaa sai liput IAME International Finaliin (myöhemmin IIF) – yhdet maailman viimeisistä. Vuonna 2016 Nordic-kilpailu ajettiin Kristianstadissa, Ruotsissa ja nyt vuotta myöhemmin paikalla oli 2,5-kertainen osallistujamäärä Kouvolassa, Suomessa. Radalle Ua:n, RADALLE.com:in ja X Promotionsin tapahtumat todella tekevät muutosta moottoriurheilumaailmassa.
X30 Senior (14 vuotta-)
Virolaisen AIX Racing Teamin kuljettaja Kaspar Korjus, joka muuten on entisen Lotus F1 -tiimin varakuljettaja Kevin Korjuksen veli, ajoi paalupaikalle ennen suomalaista Santeri Varista. Alkuerät olivat melkolailla Korjuksen ja toisen AIX-kuljettajan Siim Leedmaan dominointia. Leedmaa voitti X30 Finland -sarjan viimeisen osakilpailun Powerparkissa, Alahärmässä. B-C-alkuerässä voittoon ajoi SFN Motorsportin kuljettaja ja edellinen X30 Junior -mestari Arttu Salmela ennen Mad-Croc-kuljettaja Markus Laitalaa.
Second Chance -lähtö ajettiin vielä kosteissa olosuhteissa ja sen voittoon ajoi paikalliskuljettaja Konsta Kapiainen. Pre-finaali oli jo osittain kuiva, mutta dominointia jatkoivat edelleen virolaiskaksikko Leedmaa ja Korjus. SFN-kuljettaja Ilari Piispanen, joka myös suorittaa asepalvelustaan, sijoittui kolmanneksi. Nopeimman kierrosajan ajoi Flandria-kuljettaja Lauri Tenhunen, joka oli neljäs.
Mikään ei kuitenkaan valmistanut meitä superjännittävään finaaliin, joka oli hetken kuin uusinta Alahärmästä parin viikon takaa. Leedmaa johti kilpailua ja veti letkaa perässään kuin Jarno Trulli konsanaan Formula 1 -kilpailuissa. Tenhunen oli ensimmäinen, joka löysi raon hänen ohitseen, mutta X30-tulokas Prospeed-kuljettaja Robin Sario oli se, joka lopussa vei pisimmän korren minimaalisella 0.012 sekunnin marginaalilla startattuaan peräti 22. sijalta saatuaan rangaistuksen irronneesta etuponttoonista.
Koko kärkikolmikko Sario, Tenhunen ja Leedmaa tulivat maaliin minimaalisella 0.079 sekunnin erolla ja katsojat olivat hämmästyneitä luokan tasaväkisyydestä ja nauttivat parhaiden kuljettajien showsta. Darius Moghadampour oli lopulta radan yhden kierroksen nopein ja hän sijoittui kuudenneksi. Paras ruotsalaiskuljettaja Gustav Brandin oli 28:s. Sario sai luokan viimeisen lipun IIF-kilpailuun ja hän edustaa Team Finlandia X30:n kansainvälisessä kilpailuissa.

Senior-luokan kolmen kärki. Kuva: Robert Schürmann
X30 Junior (12-16 vuotta)
Kaikkein kansainvälisin lähtöruudukko löytyi X30 Junior -luokasta, jossa oli kolme eri kansalaisuutta Top 5:ssa aika-ajossa. Virolainen Rimmo Kadapik sai paalupaikan ennen suomalaista Academy-kuljettajaa Luka Nurmea, joka oli ensimmäisessä X30-kilpailussa, kuten myös kolmanneksi nopein SFN Motorsportin kuljettaja Otto Honka. Toinen virolaiskuljettaja Jan Kalmet oli neljäs ja ruotsalainen Rasmus Jansson oli viides. 777 Motorsportin kuljettaja Frans-Emil Saarijärvi oli jo kolmas ensikertalainen kuuden parhaan joukossa, joten se todistaa luokan helpoksi mukautua.
Kadapik voitti kaksi alkuerää ja Jansson PDB Racingiltä voitti yhden ja ajoi kerran toiseksi. Second Chance -lähtö ajettiin märissä olosuhteissa sunnuntaina ja sen voitti Eetu Haapala ja kun Joel Ededahl ja Alex Ivanov pääsivät myös jatkoon, niin kaikki ulkomaiset kuskit pääsivät finaalivaiheeseen. Pre-finaali ajettiin kuivuvissa olosuhteissa, mikä takasi paljon tapahtumia kisan alkuun. Kadapik voitti pre-finaalin massiivisella 10 sekunnilla ennen Luka Nurmea, joka oli tässä vaiheessa potentiaalisin kandidaatti IIF-lipun voittajaksi, kun Kadapik voitti omansa jo Virosta. Matias Salonen oli kolmas Kosmicilla ennen ruotsalaista Janssonia.
Rimmo Kadapik sai hyvän lähdön finaaliin, mutta Salonen seurasi tiukasti perässä ja löi painetta lähes kymmenen kierroksen ajan. Oliko ratkaisevaa rengaspaine vai mikä, mutta lopulta virolainen pääsi karkuun ja ei katsonut taakseen. Hänen täydellinen vuotensa jatkui X30 Nordic -voitolla Suomen ja Viron X30-mestaruuksien lisäksi. Nopein kuljettaja radalla oli Otto Honka BirelART:lla ja hänen onnistui voittamaan Salonen toisen sijan taistelussa. Siten hän sai myös lipun IIF-kilpailuun. OTK-kuljettaja Elias Vauhkonen oli neljäs ja tulokas Olli-Petteri Munne ajoi viidenneksi. Tuore Suomen X30-mestari Eemil Karjalainen oli kuudes. Paras ruotsalaiskuljettaja Philip Zielinski oli 12:s. Nurmi menetti voittomahdollisuutensa katkenneeseen kaasun palautusjouseen.

Junior-luokan podiumkolmikko. Kuva: Robert Schürmann
X30 Master (30 vuotta-)
Paluusukupolvi näki ison yllätyksen, kun Formula A:n ja ICA Juniorin SM- ja PM-kultamitalisti Patrik Styf ilmestyi osallistujalistalle. Styf jatkoi minne lopetti vuosituhannen alkupuolella ja ajoi paalupaikalle ennen Temptation Island -tähteä Tony Lindholmia. Alahärmän voittaja Mikko Melkkilä oli kolmanneksi nopein ja TM-lehden virallinen testikuljettaja Robert Koistinen oli neljäs.
Alkuerät olivat Styfin hallintaa, joten hän lähti pre-finaaliin paalulta, mutta hän otti massiivisen riskin lähtiessään slickseillä, kun kaikki muut olivat saderenkailla. Riski ei kannattanut ja ennakkosuosikki kurvasi varikolle vain kahden kierroksen jälkeen. Lindholm voitti pre-finaalin helposti ja Melkkilä oli toinen, mutta ollessaan hieman alipainoinen, joutui myös hän takariviin, mikä takasi todella mielenkiintoiset ennakkoasetelmat finaaliin.
Kissa ja hiiri -leikki alkoi finaalissa, kun Lindholm paalulta yritti ajaa karkuun muilta. Näyttävät Prospeedin uudet tarrasarjatkaan eivät kuitenkaan auttaneet, kun Styf viidennellä kierroksella pääsi ohi, kärkeen ja karkuun ajaen X30 Nordic Challenge -mestaruuteen CRG-rungollaan. Hän sai täten edustusoikeuden myös Le Mansiin. Lindholm oli silti iloinen kakkossijastaan, kun hän oli saanut oman oikeutensa jo X30 Challenge Finlandista. Vesa Salminen oli toinen Haase-kuljettaja podiumilla Lindholmin lisäksi. Koistinen oli neljäs ja Topi Tuunainen täydensi kärkiviisikon.

Master-luokan kärkikolmikon tuuletus. Kuva: Robert Schürmann
X30 Cadet (10-13 vuotta)
Flandria-kuljettaja Miska Kaskinen ajoi elämänsä ensimmäisen X30-kilpailun ja saavutti heti paalupaikan.Otso-Aaron Hietanen nousi Mini-luokasta ja ajoi ensimmäistä kertaa isolla rungolla ja toiseksi. Seinäjokelainen Lari Inkeri teki kauden parhaan tuloksensa ollen aika-ajon kolmas.
Kärkikolmikko oli hyvin stabiili alkuerissä, kun ensimmäisessä Hietanen ajoi voittoon ja Kaskinen oli toinen. Toisessa alkuerässä tilanne oli toisinpäin ja Inkerin ollessa kolmas ja Järvinen tuplasti neljäs. Pre-finaalissa Kaskinen kuitenkin karkasi radan kuivuessa muilta ja hän ajoi peräti seitsemän sekunnin erolla voittoon ennen Hietasta. Tällä kertaa Alahärmän tuplavoittaja Prospeed-kuljettaja Miro Sippala oli kolmas vain muutaman senttimetrin Matias Mäkelää edellä.
Kuten muissakin luokissa, finaali ajettiin täysin kuivalla radalla. Kaskinen oli nopein ja paras, joten hänestä tuli X30 Cadettien ensimmäinen PM-voittaja. Hänen hymy ja onnellisuus olivat melkein liian rehellistä ja iloista katsottavaksi palkintokorokkeella. Hietanen ajoi vahvasti toiseksi, mutta Energy-kuljettaja Anton Seppä valtasi kolmannen tilan. Järvinen ja Sippala taistelivat kovasti keskenään ja ajoivat sijoille neljä ja viisi ennen Emil Virtasta. Kaskinen, X30 Cadet -luokan voittaja, pääsee osallistumaan RACB Belgian Mestaruussarjan kilpailuun kaudella 2018 ilman osallistumismaksua saaden ilmaisen sarjan kisarenkaita vielä päälle. Cadet-luokkaa ei järjestetä IIF-kilpailussa ja Belgiassa on yksi suurimmista ja tasokkaimmista kansallisista sarjoista maailmasta – siksi palkinto annettiin sinne.

Cadet-luokassa menestyneet tuulettivat kilpailun päätteeksi. Kuva: Robert Schürmann
Mini (9-13 vuotta)
Virolainen AIX Racing Team jatkoi menestystään Mineissä, kun Ken Oskar Algre ajoi ulos tiimikaveriensa varjosta ja valtasi paalupaikan. Hänen varjonsa pysyi silti aika pienenä, kun tiimikaveri Patrick Hakala oli vain 0.001 sekuntia hitaampi. Suomalainen Tuukka Taponen oli kolmas 0.024 sekunnin erolla kärkeen. Virolainen Ruben Volt oli kolmas virolainen kärkinelikossa. Volt voitti Talendid rajale (Lahjakkuudet radalle) -kilpailun Virossa ja aloitti kartingin kuluvan vuoden keväällä, joten hänen suorituksensa oli erinomainen kansainvälisissä ympyröissä. Viron kartingliitto on tehnyt erinomaista työtä tuomalla uusia lahjakkuuksia kartingiin erikoisohjelmalla. Suomessa yritetään samaa Flying Finn -kampanjalla.
Molemmat alkuerät olivat Hakalan juhlaa. Taponen oli välituloksissa toinen ollen toinen ja kolmas erissä. Pre-finaalin alku oli hurjaa seurattavaa sijoitusten vaihtuessa jatkuvasti. Taponen oli kuljettaja, joka pääsi ensimmäisenä ruutulipulle, mutta hänet hylättiin luvattomasta autosta noususta ja siten parc fermé -sääntöjen noudattamattomuudesta. Siten koko kärkikolmikko tuli etelänaapurista, kun Algren takaa finaaliin starttasivat Hakala ja Volt.
Finaalin käsikirjoitus oli selvä jo etukäteen ja se oli äärimmäisen mielenkiintoinen: Kuinka ylös sisuuntunut Taponen ehtisi nousta letkan hänniltä? Ensimmäisellä kierroksella hän nousi jo kymmenen sijaa. Kahdeksan kierroksen jälkeen hän oli ohittanut Hakalaa lukuunottamatta kaikki ja ajoi tätä kiinni ajaen samalla kilpailun nopeimman kierrosajan. Veeti Welin kuitenkin seurasi Taposta ja ei antanut periksi. Viimeisissä mutkissa hän iski ja kaksikko tuli lähes rintarinnan maaliin. Welin oli lopulta 13 tuhannesosaa edellä, mutta Taponen teki finaalista todella viihdyttävän seurata.
Mitä Kadapik teki X30 Junioreissa, teki virolais-suomalainen Hakala Minissä. Kolme isoa mestaruutta vuodessa on mahtava saavutus kelle tahansa kuljettajalle. Algre oli hienosti neljäs, Volt viides ja kauden Mini Junioreissa ajanut Veeti Rajala oli kuudes. Nuori Antti Haapalainen sijoittui seitsemänneksi ja paras ja ainoa venäläiskuljettaja Daniil Vasilev oli kahdeksas.

Mini-luokan kolmen kärki. Kuva: Robert Schürmann
Mahtavia palkintoja palkintojenjakoseremoniassa
Luonnollisesti parhaat kuljettajat saivat kauniit palkinnot kauniilta X30-tytöiltä. Kolme parasta kuljettajaa Cadet-, Master-, Junior- ja Senior-luokissa saivat pokaalien lisäksi myös Komet-rengassarjan. Luokkien parhaat myös saivat myös ilmaisen osallistumisen kansainväliseen IAME International Final -kilpailuun, jossa Suomea edustaa nyt peräti 26 kuljettajaa.
Kun Mini-luokassa käytettiin Vega-renkaita, niin kolme Vega-rengassarjaa arvottiin kaikkien osallistujien kesken. X30-sarjan yhteistyökumppani Gerard Mariaud / www.mach.fi antoi lisäksi yhden ilmaisen kypärämaalauksen yhdelle Mini- tai Cadet-luokan junioreista. Lisäksi arvonnoissa oli hienoa palkintoja lisävirtalähteistä muuhun elektroniikkaan, kuten iso taulu-TV.
X30-kilpailuiden arvonta hoidetaan perinteisesti tikkakilpailulla, jossa kaikkien kuljettajien nimet ovat paperissa, joka käännetään selkäpuoli heittäjään. Tikkaa heitetään paperiin ja voittaja on se, jonka nimen kohdalle tikka osuu. Jopa tuomariston puheenjohtaja Marja Talka heitti aika monta tikkaa saadakseen selville pääpalkinnon voittajan. Pääpalkinto oli kokonainen IAME X30 -moottori, jonka arvo on 2750 euroa. Moottorin onnellinen voittaja oli Veeti Welin, joka suunnittelee ajavansa X30 Cadet -sarjaa kaudella 2018.

Aleksi “Hämilton” Halen piti tunnelmaa yllä kisassa. Kuva: Robert Schürmann
Kuvia tapahtumasta: www.x30nordic.com ja Facebook-sivulla X30 Nordic Challenge.
Mistake Media oli paikalla tekemässä Suomen X30:n viimeistä episodia, joka esitetään AlfaTV:llä ja www.permanto.fi/live -palvelussa 16. syyskuuta 2017 kello 18:00 ensimmäisen kerran.
X30-organisaatio haluaa kiittää kaikkia osallistujia, järjestäjiä, seuroja, ratoja ja yhteistyökumppaneita kilpailukaudesta 2017. Sarjan saama tuki on ollut mahtavaa joka suunnasta ja se mahdollistaa entistä hienompia asioita tulevaisuudessa sarjoille X30 Challenge Finland, X30 Baltic Challenge ja X30 Nordic Challenge. Mahtavaa tunnelmaa varikoille olivat luomassa Aleksi ”Hämilton” Halen ja Harry ”It’s me Harry” Kolehmainen. Seuraavaksi suuntaamme Ranskaan ja legendaariseen Le Mansiin, missä järjestetään IAME International Final 9.-15.10.2017.
Kilpailun tulokset: www.karttimer.fi
Kilpailun kotisivut: www.x30nordic.com
Teksti: Mikko Laine