– Lähdemme sinne hakemaan ainutlaatuisia rallielämyksiä. Missään muussa lajissa et pääse näin lähelle kokemaan huipputason kilpailutunnelmaa. Varsinaisen MM-sarjan kuljettajat ajavat jokaisen erikoiskokeen kaksi kertaa ja Historic-luokka ajatetaan niiden välissä. Pääsemme siis ajamaan samat erikoiskokeet kuin huippukuskit, joten meillä on vaikka kuinka paljon yleisöäkin radan varrella, sanoo Sami Heiskanen, joka tulee ajamaan pääosan kaksikon kahdeksan erikoiskokeen mittaisesta ralliurakasta.
Heiskanen ja Backman ovat töissä Suomen autourheilun kattojärjestössä AKK Sportsissa. Backman on Neste Rallin promoottori ja Heiskanen kansallisten arvosarjojen – ja hankkeiden kehityspäällikkö. Vaikka molemmat ovat autourheilun taustatekijöinä lajin ytimessä työn puolesta, niin varsinainen kilpailukokemus on kummallakin vähissä ennen Ruotsin rallin kilpapoluille lähtemistä.
– Minulla ei ole rallista lainkaan ajokokemusta, kartingia olen ajanut noin 10 vuotta. Suunnitelma on se, että jos pääsemme viimeiselle yleisöerikoiskokeelle asti, niin minä ajan sen. Se olisi samalla 40-vuotissynttärilahja itselleni, sanoo Backman.
– Historic-luokan kilpailu on varmasti upea elämys ja samalla rikas kokemus myös ammatillisesti. Koska olen kasannut Neste Rallia kasaan promoottorina, niin nyt on tosi mielenkiintoista nähdä, miltä MM-ralli näyttää tuulilasin läpi katsottuna, Backman jatkaa.

Jani Backmanin ja Sami Heiskasen tavoitteena on paitsi hankkia elämyksiä, myös näyttää miten Volvo Amazon 122 vuosimallia 1965 lentää ilmojen halki. Kuva: Pr-kuva
Heiskasella on takana kuljettajana vasta muutama pikkuralli kotimaassa.
– Minä olen taatusti rallin MM-tasolla yksi sen historian kokemattomammista kuljettajista. Mehän ei olla edes treenattu lähes lainkaan. Emme uskalla ottaa automme ulos tallista, ettei se mene rikki juuri ennen rallia, Heiskanen kertoo.
Vastaavanlaiseen rallielämykseen voi lähteä melko helposti kuka tahansa lajista kiinnostunut. Jos on vain sopiva auto käytössä, niin mitään sen suurempaa byrokratiaa mukaan pääseminen ei vaadi.
– Pitää suorittaa rallitutkinto, mikä ei sisällä ajokoetta, vaan se on lähinnä sääntöihin ja turvallisuuteen liittyvä testi, kertoo Heiskanen.
Lisäksi pitää olla liittynyt ralliseuraan ja maksanut sen jäsenmaksun.
– Sitten vain lunastat lisenssin ralliin mihin haluaa lähteä ja menoksi vaan, kertoo Backman.
Ruotsin MM-rallin Historic-luokassa on Suomesta mukana yhteensä neljä paria. Esimerkiksi Minille kyytiä antava ”Flying Finn” Rauno Aaltonen ja rallilegenda Antero Laine Audi Quattrollaan.
Suomalaiskaksikon kilpailubudjettiin kuluu muutama tuhat euroa, josta suurin osa menee piikkirenkaiden hankintaan ja kilpailun osallistumismaksuun. Toki jo itse ralliin valmistautuminen on matkoineen kaikkineen melkoisen aikaa vievä urakka, joten rallista halutaan saada kaikki irti.
Tavoitteena on paitsi hankkia elämyksiä, mutta myös näyttää miten Volvo Amazon 122 vuosimallia 1965 lentää ilmojen halki.
– Ruotsin rallissa on legendaarinen Colin McRaen mukaan nimetty hyppyri Colin’s Crest, mikä on yksi koko MM-sarjan näyttävimmissä hyppyreistä. Siinä on ympärillä vip-vieraiden kylä. Tavoite on, että Volvomme lentää siitä ohi sellaista vauhtia, että Ruotsin kruununprinssin katkarapuvoileipä menee väärään kurkkuun, nauraa Heiskanen.
Teksti: Mikko Korvenkari