Esapekka Lapin ehjä suoritus lauantai-iltapäivän erikoiskokeilla piti suomalaisen tukevasti Ruotsin MM-rallin kärjessä.

Osittaisen MM-kauden ajava Lappi ja kartanlukija Janne Ferm saattoivat ottaa erikoiskokeille astetta rauhallisemman lähestymistavan. Enää ei ollut tarvetta nakutella kärkiaikoja, joten Lapin nimi löytyi EK-ajoissa hieman taaempaa.

Lappi johtaa rallia 14 erikoiskokeen jälkeen minuutilla ja kahdella sekunnilla.

– Melkein on päivä ohi. Ei liian paha, olen yrittänyt säästää renkaita ja pysyä jonkinlaisessa vauhdissa. Katsotaan, onko nastoja enää yhtään jäljellä illan viimeiselle. En ole niin tottunut tähän tilanteeseen. Ei tämä ole maailman helpoin homma, viittasi Lappi varman johdon säilyttämiseen.

Ranskalaiskuljettaja Adrien Fourmaux osoitti olleensa oikea valinta M-Sportin johtavaksi kuljettajaksi. Vaikeissa olosuhteissa mies sujutteli kuin vanha tekijä, vaikka paineet olkapäillä eivät olleet kevyemmästä päästä.

Entistä upeammaksi Fourmaux´n suorituksen tekee se, että hän pystyi tasavertaisissa olosuhteissa pitämään Toyotan Elfyn Evansin takanaan, vaikka walesilainen voitti rallin vuonna 2020, eikä Fourmaux ole pystynyt vielä edes palkintokorokepaikkaan.

– Täällä täytyi säilyttää renkaat hyvässä kunnossa viimeiselle erikoiskokeelle. Nautin todella tällaisesta pimeässä ajamisesta, hyväntuulinen Fourmaux jutteli.

Kalle Rovanperälle päivä tarkoitti vain läpiajelua. Yleiskilpailussa tulos oli kaukana kärjestä (50.), mutta Rovanperä nautiskeli hienoista ruotsalaisteistä, vaikka päivän viimeinen metsäpätkä aiheutti hieman ylimääräistä ohjelmaa.

– Jarrut alkoivat hävitä. Ei ole kivoin tunne tulla jarrutukseen 200 km/h, kun ei tiedä, onko jarruja vai ei. Onneksi ne toimivat edes jotenkin, kiitteli Rovanperä.

Suomalaiset pysyivät vallankahvassa WRC2-luokassa, vaikka Oliver Solbergille kukaan meikäläisistä ei kyennyt vastaamaan.

– Renkaita ei ole enää jäljellä. Tie oli pelkkää soraa jo. Jos jollain on renkaita jäljellä, niin hyvin tehty, Solberg naurahti.

Sami Pajari pitää WRC2-luokan kakkossijaa, mutta eroa Solbergiin on kertynyt jo liki minuutti.

– Toivoin tekeväni puristuksen tällä pätkällä, mutta huomasin tien olevan soralla. Niinpä yritin olla vain järkevä, mutta onpahan vaikeaa, Pajari tuskaili.

Hyvää kisaa ajanut Roope Korhonen menetti luokan kolmannen sijan Georg Linnamäelle, kun renkaat loppuivat kesken.

– Tosi paha pätkä renkaille, joten ei mennyt hyvin, Korhonen manasi.

Päivän viimeinen erikoiskoe (EK15) alkaa klo 20.05 Suomen aikaa.

Tulokset EK14/18 jälkeen

  1. Esapekka Lappi, Hyundai 1.57.59,1
  2. Adrien Fourmaux, Ford +1.02,0
  3. Elfyn Evans, Toyota +1.14,9
  4. Thierry Neuville, Hyundai +2.26,2
  5. Oliver Solberg, Skoda (WRC2) +3.48,6
  6. Sami Pajari, Toyota (WRC2) +4.45,3
  7. Georg Linnamäe, Toyota (WRC2) +4.51,2
  8. Roope Korhonen, Toyota (WRC2) +5.04,6
  9. Mikko Heikkilä, Toyota (WRC2) +5.09,8
  10. Lauri Joona, Skoda (WRC2) +5.55,1
Osasto